Masura inteligentei este FLEXIBILITATEA in gandire.
Cu cat intr-o singura minte pot incapea mai multe puncte de vedere divergente fara ca ea sa “Sara” spunand “Acesta este singurul punct de vedere CORECT”, cu atat acea minte este mai flexibila si mai incapatoare.
O minte care si-a pierdut flexibilitatea si care are nevoie sa existe un singur punct de vedere Corect, pe cand toate celelalte sunt Gresite pentru a se simti in siguranta, isi pierde agilitatea, devine rigida si casanta.
Un singur punct de vedere care nu este acel unic punct de vedere al ei, e deja prea mult pentru ea sa duca. Se sparge, asemenea unui bloc de gheata in care ai lovit cu un baros.
Un om inteligent nu este un om care poate rezolva multe probleme, ci un om care poate vedea samburele de adevar si Frusetea din multe puncte de vedere.
Inteligenta a fost inteleasa numai in aspectul ei practic, in obsesia Vestica cum ca „Nu am avea suficienta utilitate practica pentru nevoile practice ale existentei noastre”. Da, ok, din punct de vedere practic cu cat ai mai multa inteligenta, poti rezolva mai multe probleme fara sa pici epuizat de la atata efort mental.
Dar nu asta este inteligenta. Adevarata inteligenta, adevarata natura a mintii este FLEXIBILITATEA, agilitatea. O minte inteligenta este ca o gimnasta: rapida, agila, gratioasa, ingenioasa.
Arta inteligentei este arta de a glisa prin hatisurile mentale ca un patinator gratios pe un patinoar plin de obstacole. Un om cu adevarat inteligent face Poezie cu mintea lui, nu stiinta. Ramai uimit si captivat in moment de legaturile si salturile improbabile pe care mintea lui le face.
Inteligenta mintii este o genialitate motrice spontana, doar ca de data asta nu corpul se misca, ci mintea. Intre toate conceptele si notiunile fixe ale lumii, mintea nu ramane ca o piesa de mobilier, ci patineaza printre ele lipind inimioare, disparand de ici, aparand acolo, facand tumbe, giumbuslucuri si fiind mereu surprinzatoare, mereu agila, mereu cu un pas inaintea privitorului.
Si asta ne tine cu sufletul la gura. Niciodata nu o putem prinde in tipare, nu putem formula o strategie, caci indata ce ai incercat sa o prinzi, tusti, a fugit, a disparut, e prea agila.
O minte agila te obliga sa accepti ca nu vei putea sa o prinzi, ca e un mister si te invata ca in loc sa fugi dupa ea ca dupa o pisica pe care vrei sa o prinzi, mai bine aseaza-te undeva si relaxeaza-te, priveste spectacolul si bucura-te.
Si MINUNE! Mintea pe care o alergai se aseaza la tine in poala si incepe sa toarca. Iar tu o poti mangaia si ei ii place.
Dar daca ai tresari brusc si nu te-ai mai odihni in interiorul acestui moment? Ce crezi ca ar face pisica?
Exact, s-ar speria si ea, ar tresari, ca si tine. Si ar fugi.
Emotia specifica mintii este Anxietatea. Ai vazut vreodata o pisica „apucata”? Ei, asa e mintea oricui, a mea, a ta, a sefului tau, etc. Nu e nevoie ca tu sa preiei anxietatea mintii tale. Daca te-ai uita la o pisica agitata in casa, ai putea ALEGE ca sa o lasi sa fie agitata, daca asta simte, dar tu sa te intinzi relaxat stiind ca mai devreme sau mai tarziu se va relaxa si ea.
Stii de ce are nevoie mintea ta cand e ca o pisica agitata? DE TINE! Si fix atunci, in momentul cand mintea ta are nevoie de tine, tu ce faci?
TE AGITI si tu! Accepti de bunavoie sa preiei agitatia ei, in loc sa intelegi ca daca faci asta nu doar ca va fi agitata de agitatia ei. Acum iti condamni mintea sa fie agitata si de agitatia Ta, a sufletului tau.
Si atunci mintea ta nu mai e gratioasa si agila, ci haotica si furtunoasa, distrugatoare si incetosata. Si agitatia o fi fost generata la inceput doar de ea, dar cine naiba te-a pus sa te lasi infectat de virusul agitatiei ei? Acum e agitata si pentru ca tu esti agitat!
Hello, e toamna! E gripa pe afara. Daca tu te duci in tricou cu maneca scurta si stai pe langa oameni gripati, a cui vina e ca te imbolnavesti? A lor ca sunt bolnavi si nu te evita sau a toamnei ca e rece si ploioasa?
Si ghici ce, cand Sufletul tau se infecteaza cu agitatie de la minte si devine el insusi agitat, atunci el va agita si sufletele si mai apoi mintile altor oameni.
Caci daca mintea e agitata, sufletul poate sta linistit pe canapea asteptand mintea sa isi epuizeze agitatia. Dar daca sufletul e agitat, mintea nu are putere sa reziste.
Daca pisica ti-e agitata, tu poti fi relaxat. Dar daca tu esti agitat si forfotesti prin casa, chiar crezi ca pisica ta va fi relaxata?
Nu zic, e extraordinar sa ai pisica! Uite o imagine de contemplat: MINTEA E PISICA TA. Agila, Relaxata, Observatoare fina. Dar tu nu esti ca mosii sau babele alea care cred ca ei sunt pisica lor si ca daca le moare pisica nici ei nu mai au mult.
Tu AI o pisica nu ESTI acea pisica.
Sunt atatia oameni care cu candoare si sinceritate, cand mintea lor e agitata, identificandu-se complet cu ea spun „Nu mi-e bine, sunt agitat, trebuie sa fac ceva ca sa scap de asta”.
Hei, te inteleg, corpul tau ti-e apartamentul, iar mintea ti-e pisica. Nu prea poti sa scoti pisica din apartament, asa ca va trebui sa o suporti in casa. Cand o apuca pandaliile, asta e, n-am zis ca viata e usoara. Dar daca ii dai un punct de reper si tu ramai linistit in loc sa urli la ea „SUNT STAPANUL TAU SI ITI ORDON SA NU MAI FI STRESATA ACUM!”, ii dai o sansa si un punct de reper despre cum se poate calma mai lin si mai usor.
Da, iti poate face dezastru in casa o pisica. Dar fii serios, nu iti poate distruge intreg apartamentul. Si in plus, nu crezi ca ai putea invata ceva de la mintea ta? Pe bune! Ce fac pisicile toata ziua?
Mhm, stau si isi ling blana si observa. SE RELAXEAZA!
Atunci, noi de ce Dumnezeu ne agitam atata? Si de ce numim agitatia noastra „Naturala” si relaxarea pisicilor „Pai da , dar ele sunt pisici, eu nu!”
Asa e, nu suntem pisici. Dar am putea invata de la ele. De la caini putem invata cum sa fim entuziasti si iubitori. Iar de la pisici cum sa fim agili si relaxati.
Cainii sunt ambasadorii inimii noastre pe Pamant. Iar pisicile sunt ambasadoarele mintii noastre.
Asa ca adevarata masura a inteligentei?
Gandeste-te la o pisica. Si vei vedea un exemplu extrem de bun de inteligenta, de eficienta.
Inteligenta = Agilitate si abilitatea de a vedea grauntele de divin si de frumos din fiecare situatie.
Inainte de a deveni rigid si a afirma „Nu imi place asta” sau „Ma enerveaza asta” sau „Inceteaza cu asta”, adica inainte de a iti arunca inteligenta pe geam, avem si o alta optiune.
Sa cautam atent frumusetea pe care nu o putem vedea din acea situatie. Ea exista acolo. Doar ca noi fie
-
Generam prea putina disponibilitate
-
Generam prea putin interes
-
Generam prea putina dorinta