Cum sa fii mai inteligent?

intelligence

Inteligenta se masoara in capacitatea operationala de a crea si implementa solutii creative si eficiente la problemele pe care viata ti le ofera.

Fie ca problemele sunt pragmatice sau analitice, inteligenta inseamna:

1. sa poti identifica problemele, sa intelegi structura lor interna (ce sunt, de unde vin, unde duc, cum interactioneaza)

2. sa poti identifica / crea solutiile care sa rezolve sau sa utilizeze acele probleme in avantajul tau si / sau al altora

3. sa poti implementa eficient si obtine rezultate folosind solutiile identificate

Dupa cum vedem, fiecare nivel se bazeaza pe cel anterior. Nu poti rezolva o problema care nu stii ca exista la fel cum nu poti implementa si obtine rezultate cu o solutie pe care nu ai gasit-o sau creat-o.

Pe de alta parte, doar pentru ca ai identificat problema nu inseamna ca si stii ce sa faci cu ea. Si doar pentru ca stii care este solutia, nu inseamna ca o vei si implementa. Si doar pentru ca o implementezi nu inseamna ca o vei implementa eficient.

Aceasta, domnilor face diferenta! Nu toti oamenii sunt la fel de inteligenti! Cu totii au aproximativ acelasi potential pentru inteligenta, dar sa fim seriosi acum si sa lasam falsa modestie la o parte, exista oameni care chiar sunt mai inteligenti decat altii, in sensul ca:

– identifica probleme care altora le scapa
– inteleg mult mai bine decat altii “cum sta treaba”
– identifica oportunitati de rezolvare a situatiei bazate pe acea intelegere
– Trec la actiune si formeaza echipe pentru implementarea solutiei mai repede si mai eficient decat altii
– Supervizeaza implementarea si au grija sa fie facuta in parametri eficienti, iar daca ceva nu merge, calibreaza si adapteaza metoda de lucru pana cand merge
– Perfectioneaza mereu ceea ce deja merge bine

Unii oameni:

– sunt mai curiosi decat altii si pun mai multe intrebari, atat despre altii cat si despre cum rezolva ei problemele
– sunt mai disponibili sa invete de la oricine in loc sa spuna “stiu eu mai bine ce-i mai bine pentru mine” si ii trateaza pe toti ca pe posibili mentori
– aleg sa cerceteze si sa perfectioneze orice ating si au mereu teoriile si categoriile la ei
– Pun in practica si testeaza in camp ansamblul de teorii pe care le-au construit si distilat, fiecare experienta fiind un prilej de teoretizare.

Cu totii putem deveni mai inteligenti, nu cu totii o vom face.

Ca de obicei iti urez, ZAMBESTE DIN INIMA!

Vrei sa primesti newsletter cu articole noi si evenimente Love in Life? Completeaza formularul de mai jos