Cu totii iubim, insa cu totii iubim la fel? Crezi ca felul cum te indragostesti tu e la fel cu felul cum se indragostesc toti ceilalti oameni de pe planeta ?
Ei bine, ESTE, insa doar in parte.
In cazul in care nu stii ce este clasificarea psihologica MBTI (Myers Briggs Type Indicator), ea este un model behaviorist de clasificare a personalitatii, bazat pe munca de pionierat a lui Carl Jung in domeniul functiilor psihologice.
Isabel Briggs Myers (1897 – 1980) si mama sa, Catheryne Cook Briggs (1875 – 1968), folosind ca fundatie munca lui Carl Jung din lucrarea sa „Tipuri Psihologice” au impartit personalitatea nu in 8 tipuri, asa cum a facut-o Jung, ci in 16, in functie de ceea ce este cunoscut drept „Stiva Functiilor Psihologice” care are o functie primara sau dominanta, o functie auxiliara sau secundara, o functie tertiara si o functie inferioara.
In functie de aceasta stiva, cele 16 tipuri psihologice care rezulta prin imbinarea celor 8 functii sunt organizate in 4 grupuri de cate 4:
- Gardienii cei Seriosi si de Incredere
- Artizanii cei Activi si Practici
- Rationalistii cei Eruditi si Strategici
- Idealistii cei Puri si Iubitori
Sunt multe materiale si forumuri pe internet, canale dedicate pe youtube sau grupuri pe facebook care vorbesc atat despre tipurile in sine, cat si despre functiile care ii alcatuiesc. Gasiti chiar si pe acest site cateva articole care trateaza subiecte legate de unele tipuri sau de functii, cum ar fi Viata cu un supererou (ENFP) sau Mecanicile Introversiunii si Extroversiunii
Dar gata cu introducerea, nu de asta ai venit aici, ci ca sa afli tu cum te indragostesti si ce gasesti atractiv la partenerul sau partenera de sex opus in functie de structura ta psihologica. Daca iti stii deja tipul MBTI, ar trebui sa iti fie usor sa te recunosti in una sau doua din descrierile pentru cele 4 categorii mari.
Daca nu iti stii tipul poti face 2 lucruri:
- Poti sa te duci acum si sa incerci unul (cel mai bine doua) din testele in Romana sau Engleza, ca sa afli in care dintre cele 4 cadrane te incadrezi, si apoi sa citesti despre stilul tau de a te indragosti
- In loc sa faci testele, poti citi mai intai toate 4 stilurile de a te indragosti, si chiar daca toate vor parea ca ti se aplica, vei simti probabil unul sau doua ca ti se aplica mai mult. Cel mai probabil, tipul tau va fi unul din cele 2 catre care te-ai simtit atrasa din caracterizare. Poti verifica apoi cu unul sau doua teste.
Sa incepem deci.
Gardienii – Respect
Pentru Gardieni, stabili si loiali, iubirea este un sentiment „asezat”, bine impamantat, ca un copac cu radacini adanci, asemenea lor. Desi pot simti sentimente puternice, la fel ca orice alta persoana, cel mai probabil daca te identifici cu profilul de gardian, te identifici si cu zicala „greaba strica treaba”.
In dragoste acelasi principiu se aplica, intrucat e structura caracterului de Gardian, care se aplica la totul, de la job, la dragoste, la relatii interpersonale, chiar si la gusturile in materie de oameni, muzica, filme, etc.
Cel mai probabil nu te indragostesti dintr-odata „pana peste urechi” precum fratiorii artizani, desi nu e exclusa nici posibilitatea asta. Insa e mult mai probabil ca te vei indragosti de un om ce a reusit sa-ti castige respectul prin culmea, „respectabilitatea” sa, prin felul sarguincios si constiincios prin care isi duce viata, prin felul chibzuit si intreprinzator cu care abordeaza problemele practice ale vietii de zi cu zi.
Poti avea si discutii intelectuale, dar cel mai probabil iti va placea sa discuti pilde de viata si sa depeni evenimente care chiar s-au intamplat, chiar si acum multi ani. Si cand nu discuti, probabil persoana draga iti va castiga respectul (si dragostea) „punand umarul la treaba” si la responsabilitatile casei cot la cot cu tine. Cineva trebuie sa fie responsabil si sa aiba grija de toate sarcinile ne-stralucitoare dar atat de necesare in gospodarie, si daca esti gardian, iti vei asuma in mod natural rolul acesta. Dar cel mai mult te bucuri cand nu esti singurul sau singura care se ocupa de stabilitatea caminului si ca „toate sa fie in ordine si toata lumea sa aiba ce-i trebuie”.
Ca si tine, iti plac oamenii harnici si nu suporti oamenii lenesi, si visarea cu ochii deschisi sau teoriile mari si abstracte probabil ti se par neimportante sau neinteresante cand sunt atatea lucruri practice de facut pe care nimeni nu da semne ca le-ar face, asa ca vei aprecia un om harnic, care e dispus sa nu te lase pe tine sa faci toata treaba, ci care e un partener „de nadejde”, la fel ca si tine.
In orice caz, daca esti Gardian, pentru tine IUBIREA IA FORMA RESPECTULUI.
Artizanii – Atractie
Daca Gardienii sunt precum Pamantul, Artizanii sunt precum Focul. Nu incerca sa te ascunzi, daca ai suflet de Artizan, inima iti bate in piept tare si neastamparat si ti se aprind calcaiele daca cineva reuseste sa-ti captureze imaginatia.
Artizanii sunt tipul cel mai probabil, cum am zice noi „Sa traiasca viata din plin”, „Sa nu se multumeasca cu putin” si „Sa guste din toate cate un pic”. Ei ajung sa fie cei mai experimentati dintre toti. Sigur, am putea sa fim nemernici si sa spunem despre ei ca sunt „ca focul de paie” si ca repede se aprind, la fel de repede se sting, ca e greu sa le pastrezi interesul sau sa tii pasul cu ei, ori ca le fug ochii dupa „cea mai atractiva bucatica”, dar asta ar fi pur si simplu meschin.
Artizanii sunt ca focul si fac ce face focul: Ard, Parjolesc (in principal pe ei insisi) si merg mai departe. Daca vrei sa tii un artizan interesat de tine, trebuie sa ai substanta. Contrar cu ce ai putea sa crezi, desi cel mai probabil ei vor avea mare grija cum se imbraca si cum arata (fiind tipul cel mai probabil sa mearga regulat la sala si sa fie imbracat dupa ultima moda), vor aprecia asta si la tine, insa nu va fi la fel de important cum crezi.
Daca un artizan e foc, el gandeste precum focul. Iar focul vrea ceva sa arda. Daca „materialul” din care esti facut nu prea are substanta, fiind ca paiele, te vor „consuma” repede si vor pleca dezamagiti. Daca insa esti ca un combustibil concentrat care arde si tot arde si tot arde de nu se mai termina, pot ramane langa tine pe veci.
Artizanii incearca multe relatii pentru ca la un moment dat, partenerul lor chiar nu mai are „nimic nou” sa le ofere. Chiar nu mai au nimic nou de descoperit la el, cu alte cuvinte l-au epuizat. Daca esti Artizan, TU ESTI VANATORUL, tu esti cel care se indragosteste, chiar daca esti probabil cel mai introvertit si timid dintre artizani (ISFP).
Daca esti cititor fidel loveinlife, vei stii ca ma joc Magic the Gathering, si acolo este un personaj, Chandra Nalaar, un mag ce poate manui energia focului, care are o vorba care descrie bine filozofia amoroasa a artizanilor: „Un foc are nevoie de Combustibil si de Flacara. Fii tu combustibilul, eu voi fi Flacara”
Artizanii sunt Flacara, iar stilul lor de iubire e invapaiat. Acea energie pasionala, focoasa, activa si energica o denumim prin cuvantul „Atractie”. Este un termen intens fizic, excitant, care ne duce cu gandul la intensitatea si totalitatea trairii fizice, la un extaz foarte corporal, acel tip de energie care te face sa-ti fiarba sangele in vene de bine ce-ti e, sa simti ca o sa explodezi de atata tensiune placuta.
Ca sa mentii dragostea vie ca artizan, ai nevoie de 3 lucruri:
- Ca celalalt mai mult sau mai putin sa „Tina pasul cu tine” fara sa-ti zica prea des „Mai incet ca am obosit”
- Sa cauti si sa gasesti mereu ceva interesant sau entuziasmant in celalalt (altfel te vei plictisi). Sigur, e important si sa alegi un partener care evolueaza constant, pentru ca asta e interesant in sine si mereu iti va oferi ceva nou de descoperit la el/ea.
- Libertate Absoluta – Focul are nevoie sa arda si cand un artizan simte ca i se interzice ceva sau este obligat sa faca ceva, va arunca in aer regula impusa cu tot cu relatie
Un artizan nu suporta sa fie „legat” de nimeni. Artizanii sunt cel mai masculin si cel mai dinamic dintre cele 4 tipuri si la fel ca energia masculina au nevoie sa se exprime, sa fie vazuti, dar mai ales SA SE SIMTA ATRACTIVI pentru partenerul lor.
La fel cum artizanii se indragostesc doar de persoanele de care se simt atrasi, au nevoie sa se simta atractivi si „de succes” sau „realizati” pentru a putea primi dragostea celuilalt. Daca din orice motiv esti artizan si simti ca pana la varsta ta ai avut mai multe esecuri decat succese sau realizari, ori simti ca „ar fi trebuit sa poti mai mult, sa realizezi mai mult”, e posibil ca desi poti sa iubesti, sa te crezi intrinsec neatractiv si sa iti vina greu sa primesti iubire.
In orice caz, daca esti Artizan, pentru tine IUBIREA E ATRACTIE.
Rationalistii – Admiratie
Gardienii si Rationalistii formeaza o linie diagonala, la fel ca si Artizanii si Idealistii.
Gardienii sunt Cooperativi si Practici, pe cand Rationalistii sunt Utilitaristi si Teoretici. Ambii sunt buni la Management, dar unii sunt buni la Micro-Management sau Management Logistic (Gardienii), pe cand Rationalistii sunt buni la Management Strategic sau Managementul Sistemelor Mari.
Cumva e normal ca felul in care se indragostesc si iubesc sa fie asemanator dar si un pic diferit.
Admiratia nu e chiar Respect. Respectul il oferi pentru Stabilitate, judiciozitate, pentru constiinciozitate si loialitate, pentru sacrificii personale in serviciul unui bine mai extins, pentru mai multi oameni.
Admiratia pastreaza un pic distanta, la fel ca si Rationalistii, proverbiali pentru „Raceala” si „Obiectivitatea” lor. Dominata de Ratiune Rece si nu de Emotii, Admiratia recunoaste Eficienta, Ergonomia, Sclipirea de Geniu si Viziunea Strategica a celuilalt. Este un fel de pretuire a maiestriei intelectului celuilalt.
Cand un Rationalist se indragosteste, el se indragosteste de mintea celuilalt, de sclipirea ei, de luciditatea ei, de rapiditatea cu care emite idei si formuleaza concluzii inovative, care pot aduce imbunatatiri semnificative proceselor interne sau externe ale Organizatiilor sau Umanitatii.
Rationalistii sunt oameni care mentin mereu o perspectiva Extinsa si Sistemica asupra lumii, care nu lasa emotiile sa interfereze si sa „corupa” sau sa „distruga” ordinea secventiala sau algoritmica perfecta a mintii, casei sau vietii lor.
Asta nu inseamna ca Rationalistii sunt un fel de roboti care nu simt si a caror singura directiva este Eficienta si Ergonomia (desi adesea ei sunt descrisi de celelalte tipuri astfel). Ei simt la fel de mult ca orice alt tip, dar prefera sa faca abstractie de propriile sentimente (si de sentimentele altora) vazand aceasta drept „cea mai eficienta si logica alternativa”. Ei au realizat ca atunci cand predam autoritatea decizionala partii emotive din noi, mintea logica si concluziile la care ajunge ea este subminata, rezultatele fiind decizii aberante care n-au cum sa aduca mai multa ordine, structura si eficienta in vietile nimanui. Asadar, ei fac alegerea responsabila de a scoate temporar din joc emotiile pentru a judeca „la rece” si a ajunge la o solutie logica eficienta.
Vor aprecia aceeasi disponibilitate de a lasa emotiile deoparte, de a studia intensiv lucrurile pe care alti oameni „le lasa la voia intamplarii” sau „ar prefera sa nu isi oboseasca mintea cu ele” si la partener. In general Rationalistii sunt Studiosi si petrec timp considerabil fie studiind fie dezbatand idei, concepte, sisteme, fie venite de la ei fie de la altii. In aceasta dezbatere si interogare continua a sistemelor cu care opereaza, ele devin mai fluide, mai eficiente, eliminand mult din balastul structural pe care il purtau inainte de a fi examinate.
Directia pentru Rationalisti este intotdeauna Perfectionarea Sistemelor lumii, fie ele sisteme de gandire, de guvernare, sisteme tehnice, industriale, etc. Vor admira oamenii care arata interes activ catre aceste domenii, sau macar oamenii cu care pot sa aiba o discutie sensibila care sa nu fie perturbata de emotii subiective prea puternice.
In orice caz, daca esti Rationalist, pentru tine IUBIREA E ADMIRATIE.
Idealistii – Veneratie
Idealistii sunt Cooperativi, precum Gardienii si Abstracti, precum Rationalistii, impartasind trasaturi cu ambele tipuri.
La fel ca si Gardienii, sunt Devotati celorlalti, gasind un sentiment imens de implinire personala in a-i servi direct si nemijlocit pe altii.
La fel ca si Rationalistii, traiesc in lumea Abstracta a Intuitiei, deci a intangibilului, a ceea ce e dincolo de sensibilitatea celor 5 simturi, preferand sa fie, cum ar zice alte tipuri „Visatori” si „Cu capul in nori”, de unde si numele de Idealisti.
Idealul idealistilor nu se refera atat de mult la Perfectiune, asa cum am tinde sa credem, ci este un ideal Umanist, avand mai mult de-a face cu „Puritatea”. Puritatea asta, care este principiul calauzitor al oricarui idealist este un fel de Perfectiune Nativa a Sufletului.
Viziunea idealistilor este Sentimentala, Romantica, plina de sentimente. Unde Rationalistii stateau departe de sentimente vazandu-le drept o baza ineficienta pentru gandirea logica, „la rece”, idealistii exalteaza sentimentele si elementul uman din noi.
Idealistii sunt cei care sunt asemenea Apei, la fel cum Rationalistii sunt asemenea Aerului. Si la fel ca si apa, ochii lor sunt fie tristi, fie inlacrimati, dar in orice caz au o profunzime si un mister, ba chiar o mistica de negasit la celelalte 3 tipuri. Cand te uiti in ochii unui idealist, ochii lui scriu romane intregi, par mereu tristi, ca si cand ar regreta ceva drag, ca si cand ar visa un paradis pierdut.
Intr-un fel asa si este. Orice idealist tanjeste dupa o lume mai pura, mai blanda, mai sensibila, acea lume a Puritatii Originare. Ei vad oamenii drept farame de pulbere de stele care si-au uitat mostenirea divina si ca urmare a acestei uitari „au decazut”. Si ar vrea sa-i vada pe toti emanand bunatate, iubire, intelegere, nu rautate, conflict si egoism.
Orice idealist este intr-o epopee personala, intr-o calatorie epica inapoi catre Paradisul Pierdut, catre recuperarea puritatii sufletului sau, care nu va fi niciodata o realitate 100%, dar mereu va fi idealul care-i lumineaza calea si in slujba caruia isi pune stradaniile in viata asta.
Orice concept de Responsabilitate, Atractie sau Admiratie paleste in fata luminii pure a Idealului. Ar putea fi numiti orbi sau fanatici si intr-un fel asa si sunt. La fel ca si celalalte tipuri, idealistii gandesc „Cineva trebuie sa fie si asta, altfel cu totii vom uita cine suntem de fapt”.
Ei venereaza si vor venera mereu acel ideal al puritatii care ia forme diferite in functie de fiecare idealist. Spre deosebire de Gardieni care au acel aer foarte Religios, Idealistii nu par la fel de formalizati in credinta lor, avand mai degraba un aer de Spiritualitate si Misticism decat de Religiozitate.
Insa credinta intr-o forta superioara, mai pura, mai puternica si mai buna decat noi oamenii in slujba careia isi pun viata este evidenta pentru oricine se uita.
Credinta are nevoie de un Altar, iar altarele la care idealistii servesc sunt Oamenii reali din viata lor, in special cei dragi. Intotdeauna va exista acest aer de Sfintenie, de Sanctuar al Sufletului pe care idealistii il emana.
Pe unii s-ar putea sa-i deranjeze aceasta atitudine aspirationala de a fi „Mai catolic decat papa”, de a privi tot ceea ce nu se ridica la acel ideal de puritate ca fiind „decazut”, „murdar” sau „nedemn”. Si poate ca asa este. Cert e ca daca esti idealist, va fi aproape imposibil de renuntat la acea aspiratie catre puritate, care prin natura ei distorsioneaza viziunea catre a vedea tot ce nu aspira catre aceeasi sfintenie ca fiind „impur”. De fapt asta face un idealist sa fie idealist: aspiratia catre acel „Ceva” care nu poate fi pus in cuvinte dar care echivaleaza cu Puritate.
De asta te vei si indragosti in altii: de blandetea lor, de gingasia lor, de deschiderea lor, de tot ceea ce poate fi clasificat drept „Virtute Umana”. Toate tipurile aspira catre Virtute, dar nu pentru toti Virtutea inseamna acelasi lucru. Pentru Idealisti Virtutea are nuante Epice, Mistice si Sfinte.
Sunt profilul tipic care atunci cand se indragostesc „ii urca pe ceilalti pe piedestal”, lucru pe care cei iubiti s-ar putea sa nu-l aprecieze atat de mult, preferand sa fie iubiti „pentru ceea ce sunt”, nu „pentru ceea ce ar putea fi”.
Nimic nu e mai departe de adevar. Un idealist matur nu iubeste o persoana pentru „ce ar putea fi”, insa prin felul sau intuitiv-afectiv specific de a privi (un fel la care alte tipuri nu au acces), el aproape ca „poate vedea sufletul omului” si poate vedea daca e bun sau rau, daca are virtuti sau vicii.
Idealistii nu au neaparat o problema cu viciile, care nu sunt obligatoriu un lucru rau, dar au o problema mare cu a fi Certaret, Rau, Egoist, lipsit de empatie sau de intelegere.
Motto-ul idealistilor ar putea fi „Sa fii om bun si sa nu fii om rau”. Ei vor face multe lucruri pentru a fi ei insisi sfinti, dar si pentru a scoate la iveala sfintenia si natura luminoasa din partenerii in care „au vazut ceva”, fara sa stie neaparat ce anume (intuitia, ce sa-i faci!)
In orice caz, daca esti idealist, pentru tine IUBIREA VA FI VENERATIE.
Ti-a placut articolul? Atunci lasa-mi mail-ul tau ca sa iti pot trimite prin newsletter si altele. Mi-ar placea sa crestem impreuna