Cum sa te tratezi de pace interioara – partea a 2-a

Ești curios să afli alte 3 metode de a scăpa odată pentru totdeauna (sau măcar pentru 3-5 zile) de pace interioară? Bun, hai să nu mai lungim introducerea și să trecem direct la subiect:

 4. Tratează dificultățile ca pe sfârșitul lumii

 

sad manHei, te doare! Ești obligat de împrejurări, de prieteni sau de partenerul de viață să treci prin momente pe care nici în ruptul capului nu ți le dorești. Nu știu alții cum cred, dar pentru tine, să vezi în fața ochilor o realitate care este complet opusul la ceea ce ți se pare ție corect este odios. Ce daca ceilalți nu sunt de aceeași părere, nu pe ei îi doare. Pentru tine e sfârșitul lumii. Nu al lumii în general, ci al lumii tale… dacă lași situația să continue.

Dacă cineva te-a supărat, la luptă și distruge inamicul. Ai grijă să pedepsești fără milă pe cel care ți-a încălcat dorințele, așa se va gândi de două ori înainte să îți nesocotească poftele. Cum a îndrăznit să nu țină cont de ele? Dacă totuși problema nu este legată de o persoană, ci de o situație impersonală, spune-ți constant cât de imposibil e să o rezolvi, în ciuda celor mai bune eforturi. Universul e pur și simplu împotriva ta și când cerurile nu te ajută, tu ce putere să mai ai? Dă-te bătut și distrage-ți atenția de la faptul că ai abandonat lupta cu distracții ieftine.

Iar dacă cineva încearcă să te încurajeze, să îți spună că poți sau să vină el cu un plan de ieșire din dilemă, atacă-l și respinge-l cu tot cu încurajările lui. Insensibilul, el nu vede că suferi și că nu ai nevoie de nici un ajutor, vrei doar să fii lăsat în pace în suferința ta?

 5. Atribuie motivații care ție nu-ți plac celor dragi

 

Da, îți sunt dragi, dar știi, de fapt fiecare e egocentric.pointing-finger Pamantul s-o invarti in jurul soarelui, dar fiecare om se invarte in jurul propriei sale axe. Nu exista intenții pure, nu în realitate. Mulți vor avea o dialectică abilă prin care să te convingă de intențiile lor sfinte, ai putea fi tentat să îi crezi, dar nu te fraieri, e o capcană. Și ei, ca și tine, sunt oameni, prea oameni și motivațiile lor vor fi supuse acestui adevăr universal: Nu suntem sfinți să avem motivații angelice, suntem oameni și avem motivații umane.

Așa că dacă vezi un comportament care indiferent că alții l-ar înțelege și accepta, dar ție nu-ți place și nu are ce căuta în realitatea ta, treci la acțiune, spune-i celui care îl are să își recunoască motivațiile umane și va fi iertat, dar să nu pretindă că are motive sfinte, pentru că i-o merge cu altcineva șmecheria, dar tu ești mai dibace. Vei ierta pe oricine pledează vinovat și își recunoaște umanitatea, dar nu vei ierta pe cineva care pretinde că are motive sfinte.

Îi vei vedea pe cei dragi că se înstrăinează de tine, că se plâng că le pui cuvinte în gură și nu le înțelegi motivațiile. Ba le înțelegi. Prea bine chiar, mai bine decât ei, care sunt orbi la propria minciună. Săracii, ei chiar se cred sfinți în loc să vadă ce vezi tu: că sunt oameni și oameni fiind sunt supuși greșelii și egocentrismului. Nu e nimic blamabil în asta, pentru că și tu o faci. Ce oameni orbi care fug de propriul adevăr în loc să îl accepte și să îl îmbrățișeze. Câtă dramă și dorință de a fi divini, de a nu fi umani, de parcă a fi uman e o ciumă și a fi angelic e cea mai mare binecuvântare și vreun merit deosebit.

  6. Nu trăi din scopul sufletului tău

 

end-of-the-universe-higgs-bosonFerească Dumnezeu să consideri că esti o făptură divină și nu un om de lut, cu pofte și slăbiciuni umane. Ferească și să crezi că ai un scop divin și ne-opțional pentru care te-ai încarnat. Ce-ai, vrei să se instaleze pacea interioară în tine dacă simți că ești pe calea sufletului tău? Unde mai e drama aceea delicioasă de a-ți dori tot timpul altceva și de a te plânge că circumstanțele curente ar trebui să se schimbe ca să ai în sfârșit ceva liniște?

Ești om, nu înger, om cu slăbiciuni omenești, cu pofte și vulnerabilități omenești și cei care pretind că nu ești om ci înger întrupat sunt niște șarlatani ipoctiți care habar n-au despre ce vorbesc și vor doar să le împlinești lor toate dorințele. Să nu cumva să crezi că ai capacitate de iubire infinită, de iertare infinită, de înțelegere infinită sau de creație infinită. Să nu te crezi capabil să creezi opere mărețe și Dumnezeule, dacă ai ideea că poți face ce iubești să faci și să mai câștigi și o avere de pe urma la asta, care e ultima dată când ai vorbit cu părinții tăi? Ar trebui să te aducă cu picioarele pe pământ, altfel o să prinzi râia de pace interioară și îi poți infecta și pe alții.

 

Am terminat și cu capitolul de pace interioară. Sper că ți-a plăcut stilul și ți-am smuls și un zâmbet. Eu voi pleca pentru o săptămână la bunici la Dăbuleni (da, de unde sunt lubenițele) așa că următorul articol abia spre mijlocul săptămânii viitoare. Continuăm seria Top 10 Dezvoltare Personală cu Drumul către o viață împlinită și o fericire durabilă.

Scuzele de rigoare pentru că nu am reușit să mă țin de programul pe care ți l-am promis. Am fost ocupat cu luarea doctoratului în filosofie, dar l-am luat în sfârșit și cu mutarea pentru o vreme de la București unde am stat 10 ani de zile înapoi la Craiova, de unde sunt. Deși voi fi plecat, voi face tot posibilul să vin cu articole noi și proaspete pentru tine.

Lucrez acum și la prima mea carte. Prietenii apropiați știu despre ea, dar mai mult nu dezvălui. Vor fi indicii pe parcurs. Până data viitoare, te salut și îți urez tradiționalul ”ZÂMBEȘTE DIN INIMĂ”

Dacă vrei să rămâi la curent cu noutățile Love in Life, o poți face abonându-te la newsletter: