Eroi pe timp de pace

Te-ai intrebat vreodata de ce ai atatea dificultati in viata ta? De ce totul pare atat de greu, atat de mult, atat de imposibil?

Daca ti-as spune ca tu chiar iti doresti asta? Ca ai nevoie de asta si ca fara dificultatile din viata ta si fara greutati, viata n-ar mai avea nici un gust, n-ar mai merita traita. Uita-te la mine cum vrei, draga cititorule, dar sunt primul care iti va spune ca e un erou in tine, iar pentru a exista un erou e nevoie de un razboi.

Te doare? Foarte bine!

 

Da, sunt aici ca sa iti vorbesc despre maretia ta. muhamad aliSi chit ca nu te cunosc sunt aici sa iti spun ca viata ta obisnuita este samanta vietii unui erou, care doar asteapta izbucnirea unui razboi suficient de epic ca sa iasa la iveala. Sunt aici sa recunosc ca probabil ti-e greu, ca ai obosit de atata lupta, dar in loc sa iti spun “Gata, gata, va fi mai usor” iti voi spune “Foarte bine! E bine ca te doare.” Inseamna ca eroul din tine are de mancare, are provocari de surmontat.

Nu sunt zeflemitor, nici crud si crede-ma ca desi nu iti cunosc suferinta ta particulara, inima mea a simtit si ea suferinta, deci chiar stiu prin ce treci. Nu voi spune ca e usor, dar iti voi zice “foarte bine ca iti e greu”. Inca mai ai suflare in piept? Minunat, inseamna ca mai poti face un pas. Nu te teme ca ai prea multe griji si probleme, sau ca nu ai destula energie sau timp pentru ele, daca va fi sa te temi de ceva, sa te temi de ziua cand nu vei mai avea nici una.

Ospatul razboincilor

valkirieMa adresez razboinicului din tine acum, cu el vreau sa vorbesc. Toate celelalte voci si personalitati care sunt si ele in tine nu sunt invitate la acest ospat. Vin la tine in calitate de admirator al spiritului tau razboinic. Eu sunt cel care iti scrie baladele si care vorbeste lumii despre vitejiile tale. Iti pot simti truda, suferinta si sudoarea de zi cu zi si o admir. Poate pentru toti esti un anonim si nimeni nu iti multumeste pentru constiinciozitatea si stradania ta si s-ar putea sa nu iti vad niciodata fata sau sa iti strang mana, dar da-mi voie sa iti recunosc si sa iti celebrez stradania si pasii, atati cati sunt, pe care chiar ii faci. Stiu ca ai greutati si admir felul cum treci peste ele, ca ti-e greu dar nu consideri ca sacrifici sau induri ceva, ci iti traiesti pur si simplu viata.

Iti multumesc pentru curajul de a gasi inca puterea sa ierti si sa iubesti in conditiile in care te doare. Nu este lucru usor sa simti durere si sa te mai gandesti si la altcineva in afara de tine. Stiu ca iti e teama, ca vei esua, ca nu vei putea niciodata sa te ridici la inaltimea provocarii, dar aminteste-ti cuvintele astea cand ti-e frica. BA DA POTI! Victorie sau moarte! Orice erou, chiar si tu, incepe ca un om obisnuit, cel mai normal dintre normali. Altii ar spune poate ca nu esti suficient de original, ca viata ta e prea normala, ca nu iesi in evidenta cu nimic. Rogu-te, nu ii asculta. Sau asculta-i dar nu-i crede.

Erou pe timp de pace?

 

Smallville-Clark-Kent-SupermanNu e nevoie neaparat de un razboi ca sa fii erou in viata ta. Si nici de fapte marete. Disciplina de a te trezi pur si simplu din pat in fiecare zi si a incerca sa iti impingi inca un pic limitele, asta merita apreiciata. Faptul ca iti hranesti familia, sau incerci sa iti faci o familie, sau poate compui ceva, ori poate doar te duci la scoala sau universitate ca sa inveti. Orice ai face, faptul ca faci ceva din proprie vointa e mare lucru. Daca o exersezi vei putea sa iti folosesti vointa pentru a realiza lucruri inca si mai marete. Dar  nu e nevoie sa o faci, daca nu vrei.

N-ai nimic de demonstrat nimanui, nici macar tie. Dar poti lasa in urma ta viata, dragoste si lumina. Iti poti dedica viata unei misiuni, unei cruciade personale. Poate fi orice vrei tu sa fie, imaginatia ti-e limita. Tu, draga cititorule sau draga cititoare, tu esti eroul propriei tale vieti. Si daca nu ti-a mai zis nimeni asta lasa-ma pe mine sa fiu primul, iar daca ti-a mai zis cineva (si pun pariu ca ti s-a mai zis), atunci asculta-le vorbele caci adevar iti vorbesc. Esti un om normal, cel mai normal dintre toti. Dar acest om normal care esti este prin propriile actiuni si din proprie vointa un copil al stelelor, un luptator al luminii si un erou. Adu-ti aminte de asta in momentele tale grele. Atunci e crucial sa iti amintesti cine esti.

Te-am asteptat. Bine ai venit acasa!

paladin

Eu si toti ceilalti chiar avem nevoie de elixirul tau, de darul tau special, de abilitatea ta eroica. Tu si doar tu o ai si ne poti imbogati viata cu ea. Nimeni nu te va incorona erou, acesta e un titlu pe care nu il ai, ci pe care il forjezi zi de zi la fel cum razboinicul isi forjeaza sabia in focurile armureriei. Tu esti propria ta sabie cat si manuitorul ei.

Te iubesc si te onorez, oricine ai fi care citesti randurile acestea. Daca as putea as ridica un monument pentru fiecare dintre voi. Dar  nu pot. Monumentul vostru va fi viata voastra, faptele voastre. Eu am fost aici doar ca sa spun povestea ta si a celor ca tine. Aminteste-ti cand iti e greu “DAAAAA POT!”

 

Zambeste din inima.