In lumea lui Simplu si Practic

Ariel-the-little-mermaid-34257730-527-433Cred ca cea mai frecventa replica pe care o aud legata de ”Dezvoltare Personala” este ”Bine, bine, Filozofie multa si teorie cat cuprinde, mie zi-mi simplu si practic cum folosesc asta”.

Dincolo de lipsa mea acuta de rabdare cu droaia de persoane si mai rau, de creatori de cursuri sau carti care au ridicat ”Simplu si Practic” la rang de religie, am analizat un pic situatia cat de obiectiv mi-a permis perspectiva.

Mi-am dat seama din start ca perspectiva mea ca individ este partinitoare la adresa lui ”Simplu si Practic” ca religie, asa ca mi-am dorit sa o las deoparte, pentru a putea vedea si o alta perspectiva.

M-am intrebat, in mod natural ”De ce oare ma irita atat de tare faptul ca atat de multi consumatori si producatori de continut de dezvoltare personala sunt croiti ca ei vor simplu si practic si daca nu e simplu sau nu e practic valoarea pentru ei e nula?”

Raspunsul a venit rapid ”Pentru ca din cercetarile mele despre viata si din ce am inteles pana acum prin sinteza, Simplu si Practic cel mai adesea inseamna de fapt: Prefer sa nu imi bat capul cu lucruri profunde, care ameninta cu adevarat sa ma schimbe din interior spre exterior daca le realizez prin propria mea cercetare. Prefer sa raman in cerculetul meu bine delimitat si sigur unde am repere si ma pot descurca”

Sigur, am zis, poate sunt subiectiv, de fapt, aproape sigur sunt. Ei preamarind simplitatea si practicalitatea, eu preamarind profunzimea, intelegerea si asimilarea.

Apoi am realizat ca de fapt nu sunt impotriva simplitatii si nici a practicalitatii. De fapt, le iubesc, le caut si culmea, chiar prin demersul meu care se bazeaza mai degraba pe intrarea in profunzime si despicarea firului in patru, urmaresc sa ajung si la a simplifica cat pot o realitate complexa si a da si lucruri practice si aplicabile.

Dilema mea, energia care crea frictiune si iritare in mine, am descoperit-o a fi legatura pe care o descoperisem adesea intre ceva ce se vrea ”Simplu si Practic” si ceva care este de fapt ”Superficial si complet inesential”.

Desigur, am realizat, nu tot ce este simplu si practic este superficial si inesential. Da, se poate ca adesea lucrurile sa stea exact asa. Dar vor fi si momente, poate chiar multe, in care ceva este Simplu si este Practic, dar este foarte profund si complet esential, un fel de cum se spune ”Daca nu poti sa explici ceea ce vrei sa spui unui copil de 6 ani in asa fel incat sa te inteleaga, inseamna ca nici tu nu l-ai inteles atat de bine”.

Ce ma intereseaza pe mine in orice carte, curs sau seminar de ”Dezvoltare Personala” in mod principal si mai mult decat orice altceva este ca el sa musteasca de profunzime si de esenta.

Daca se poate sa fie si simplu si practic, wow, este un bonus pe care mi-l doresc foarte mult! Dar degeaba primesc niste platitudini care sunt atat simple cat si practice, daca ele nu contin profunzime si esenta oricat as cauta-o eu.

 Sa fiu sincer, nici macar nu e nevoie de energia emotiei de iritare sau razvratire ca sa semnalizez mie si ceor din jur unde ma situez ca apreciere vis-a-vis de Superficial si Inesential.

Iritarea mea era mai mult un strigat in afara menit sa ii informeze pe ceilalti despre aspiratia mea secreta ”Dragi creatori de dezvoltare personala. Sunt convins ca fiecare dintre voi, cu mine in frunte, credeti despre propria persoana ca ceea ce creeati este Profund si plin de Esenta. Sunt trist sa va spun ca parerea mea despre continutul vostru, in urma unui indelung proces de a-mi contracara parerea, este in continuare ca nu, adesea ce creeati este doar mediu ca nivel de profunzime si ca nivel de esenta. Si vreau sa va spun, apreciind efortul vostru, ca ma simt profund amenintat de faptul ca societatea asta pare sa fie de partea voastra, considerand ca ceea ce oferiti este maximul de esenta si maximul de profunzime. Iar eu cred ca asta e foarte periculos, ca marsand pe Simplu si Practic vom ramane in continuare la suprafata esentei si nu vom aborda niciodata intrebarile pe care nimeni nu se gandeste sa le puna, pentru ca este prea ocupat sa puna altele”.

Iritarea mea era de fapt un strigat de ”Imi e foarte frica de directia in care lumea continua sa ramana si am nevoie de cineva sa ma tina de mana si sa ma re-asigure ca totul va fi bine si pas cu pas societatea va schimba directia”.

 Sunt om, am si eu frici. Poate n-o fi frica simpla si practica cum ca n-am cu ce imi plati chiria sau nu stiu de unde voi face bani. Poate fricile mele sunt mai ambigue, mai filosofice, chestii la care un om normal nu s-ar gandi sa ii fie frica. Dar nu sunt atat de diferit de oricine altcineva si asta ma smereste.

Frica mea nu e referitoare doar la mine. E referitoare la noi ca Planeta, la noi ca tara si da, si la mine in acest context.

Pentru ca pare un pic ciudat, un pic iesit din comun sa se ridice asa, dintr-odata cineva care sa spuna ”Vad directia in care viata voastra merge de zeci de ani si sincer, nu prea duce intr-un loc grozav. Si faptul ca voi mergeti in acea directie ma afecteaza si pe mine direct, pentru ca mergand intr-acolo, eu va voi parea ciudat, excentric si ma veti evita, ma veti respinge, considera neinteresant si nedemn de atentia si sprijinul vostru. Si toate astea pentru ca eu nu vreau Simplu si Practic, eu vreau Intelegere si Asimilare esentiala si profunda, pe care voi o numiti filozofie, teorie, idealism si non-practic”.

 Daca pui un peste sa traiasca pe uscat, degeaba se simte el inadecvat, nu ii vor creste brusc plamani. Si, vreau, nu vreau, realizez ca mediul in care m-am nascut e un Uscat, nu o mare.

Si nu pot eu, un om, sa il schimb. Dar pot sa constientizez ca locul meu e in apa si ca aerul acestsa nu il pot respira. Pentru cei care numesc Pamantul ”casa”, viata sub apa e moarte. Dar la fel si pentru cei care numesc Apa casa, viata pe uscat e moarte.

Am invatat sa devin cat de amfibiu am putut, sa pot respira si sub apa si deasupra ei, ca delfinii si balenele, dar locul meu nu e intre ”Simplu si Practic”, ci este unde e profunzime, intelegere si asimilare.

Am invatat, atat cat am putut, sa locuiesc in ambele lumi. Sa inteleg ca lumea din jurul meu asa e ea, cauta Simplu si Practic, are nevoi si necesitati ale ei, simple si practice.

O casa, bani, cat de cat confort, astea sunt necesitatile pe care vreau – nu vreau, lumea in care sunt mi le pune in carca. La ele se mai adauga si nevoile mele: Profunzime, intelegere, asimilare.

Am invatat ca desi nu imi va placea, va trebui sa joc dupa regulie locului in care m-am trezit, atat cat e necesar. Daca pot sa le fentez, sa le ocolesc si sa aduc din regulile mediului in care in mod natural ma potrivesc bine, dar va trebui unele concesii, mici, sa fac.

Si am simtit mereu lumea lui ”Simplu si Practic” cum vrea sa ma asimileze, sa ma faca sa primesc regulile ei ca regulile mele, fara sa-mi dea de ales.

Nu ai bani, nu ai casa. Nu ai bani, nu mananci. Nu ai bani, accepti de la altii care iti  dau sustinere multe compromisuri, pentru ca asta e, ai nevoie de ei vrei-nu vrei.

 ”Simplu si Practic” a devenit pentru mine leitmotivul lumii acesteia in care a fost nevoie sa invat sa exist, care am simtit intotdeauna ca e pentru mine ceea ce e lumea din afara apei pentru un peste. Ele coexista, interactioneaza chiar, dar fiecare are regulile ei si propriie ei forme de adaptare la mediu. Sunt doua ecosisteme care coexista dar care au reguli foarte diferite.

 Acum, dupa multi ani de tumult in care ma simteam ca pestele pe uscat, nu le mai simt ca sunt chiar atat de antagonice, chiar atat de la poli opusi si contrare. Le simt mai degraba ca doua lumi foarte diferite, care totusi sunt parte dintr-un intreg .

Si acum vad ca fiecare are frumusetile ei. Si da, desi in continuare voi rezona mai mult cu lumea adancurilor unde imi place sa stau si la care ii voi zice intotdeauna ”Acasa”, ma pot bucura pentru o vreme si de viata la suprafata. Si inteleg ca animalele acvatice au viata lor, iar cele pamantene pe a lor, dar ambele-s frumoase.

Si ma bucur de toti prietenii mei, de oriunde ar fi, de pe pamant, sau de sub apa. Uneori mai vin eu pe pamant, desi nu pot sta prea mult pentru ca ma usuc si nu pot respira acel aer prea mult, alteori ii mai iau pe ei la mine in adancuri si le arat minunile de acolo.

Si desi sunt barbat, ma simt ca Ariel, Mica Sirena, care avea 2 vieti: una pe fundul marii si una la suprafata.

Da, imi place in adancuri, acolo e si va fi intotdeauna locul meu. Dar am prieteni, familie si momente de neuitat petrecute la suprafata. Si cumva, misiunea mea nu e sa vin cu ceva ”Simplu si Practic”. Ci sa aduc la suprafata minunile adancurilor, sa vorbesc intr-o limba care pare ”a apei” si sa fiu o invitatie si un ghid catre adancurile unde mi-e locul.

 Tocmai pentru ca am petrecut timp a suprafata si am vazut minunile acelei lumi, imi doresc ca si cei de acolo sa poata face scufundari la adancime si sa vada lumea unde traiesc eu. Am vazut lumea prin ochii celor de la suprafata.

Acum viata mea este o invitatie ”Lasa-ma sa iti arat lumea prin ochii mei”

 Da, m-am simtit singur in adancurile mele, acolo unde nu prea e lumina, unde ca sa te orientezi te bazezi pe miros, pe auz fin si vazul nu e la loc de cinste. Cred ca daca si tu te-ai simtit vreodata diferit si singur stii senzatia.

Nu caut simpatie sau compatimire, vroiam doar sa iti dau cele necesare sa intelegi cine sunt si de unde vin. Ma vezi pe pamant, prin articole si cursurile pe care le tin. Si s-ar putea sa crezi, pentru ca imi iau o alta forma decat cea de sub apa, ca sunt un Pamantean.

Dar pare ciudat ca vocea si cuvintele mele parca sunt altfel, nu sunt ca cele de pe-aici. Asta e pentru ca da, sunt in lumea lui ”Simplu si Practic”, dar desi sunt in ea, locul meu de nastere nu e aici.

Locul meu (metaforic) de nastere a fost pe fundul marii.

Si de acolo ochii visatori, mereu privind in sus, mereu suspectand ca exista o alta lume, deasupra celei pe care o cunosc, o lume unde exista ceva numit ”Soare” si ”Lumina” si ”Oameni”.

O lume pe care am ajuns sa o cunosc, sa o apreciez si chiar sa o iubesc. Chiar daca nu este Acasa. Si iubind-o, a devenit o a doua casa pentru mine.

Multumesc ca ai venit cu mine in calatoria asta de pe fundul oceanului pana la stelele de deasupra lumii lui ”Simplu si Practic”.