Iubire fara compromis

it-is-not-sacrifice-if-you-love-what-youre-doing

 

Pana unde putem merge cu compromisul in iubire? Unde anume tragem linia si cat anume este “prea mult” sa lasam de la noi? Putem iubi si fi blanzi, altruisti si cumsecade fara totusi sa ne lasam calcati in picioare?

Voi lua un pic la intrebari asumptia de la care pleaca premisa ca putem fi calcati in picioare si voi face si cateva asumptii proprii pe care le voi considera din capul locului ca fiind adevarate.

Chiar este posibil sa dam prea mult?

Primul raspuns care vine in minte este “Bineinteles ca da,51FjJHD-XFL._SX258_BO1,204,203,200_ am fost calcat in picioare de atatea ori pana acum de oameni care m-au tratat cu mult mai putin respect decat ii tratam eu pe ei”. Sa zicem doar ca eu nu cred ca putem fi calcati in picioare in realitate. Putem simti o emotie, sa o credem adevarata, dar ea de fapt sa nu fie.

Spre exemplu, e perfect posibil sa intri in propria camera, sa nu fie lumina si sa presupui ca s-a taiat curentul si nu va mai reveni niciodata. Poti legitim sa ai aceasta senzatie. Dar daca ai aprinde becul, ai realiza imediat ca presupunerea initiala era falsa.

Sa crezi ca esti calcat in picioare este insa foarte seducator, sa crezi ca ai lasat prea mult de la tine e seducator pentru ca iti permite sa te minti singur ca esti mai putin decat esti, ca esti o victima, ca ii tratezi pe ceilalti mult mai bine decat te trateaza ei pe tine. Sunt nu doar o multime de motive, dar o serie foarte complexa si puternica de motive pentru care ai vrea sa crezi ca ai dreptate in a considera ca ai lasat prea mult de la tine.

De ce ai crede ca ai dat prea mult?

  • its-all-about-mePentru ca ti-ai setat o limita superioara pe cat de mult il vei respecta pe cel de langa tine – si constati ca ai depasit-o
  • Pentru ca folosesti “a da” afectiune si respect ca moneda de schimb pentru a primi si inca mai crezi in ideea ca “Cine nu munceste nu mananca” – adica daca nu oferi respect si afectiune esti moral inadecvat si nedemn de a le primi la randul tau
  • Pentru ca inca iti iei deciziile pe baza de “chef” si astepti sa “ai chef” sa oferi afectiune si respect inainte de a-l oferi efectiv si mai mult: cheful tau poate fi influentat negativ de comportamentul celuilalt – adica daca a facut ceva cu care tu nu esti de acord, ca prin minune ti s-a evaporat si tie cheful sa il respecti
  • Pentru ca tii un scor al faptelor bune si rele sperand la o polita de asigurare emotionala in viitor daca ai facut destule fapte bune, ca si cand daca ai fost la toate orele la scoala esti indreptatit sa primesti premiul 1 cu coronita
  • Pentru ca ti-e frica de posibilitatea de a fi lipsit toata viata ta de bucuria de a primi iubire si respect de la altcineva si crezi ca fara aceasta experienta viata ta nu are cum sa fie la fel de placuta pe cat ar putea fi – si atunci apelezi la indreptatire: Am fost bun cu tine deci esti obligat moral sa imi intorci si tu macar un pic din energia mea

Respecta-te pe tine insuti!

Cred ca te-ai saturat deja de cat de des ai auzit aceasta fraza. respect-others-as-you-would-respect-yourselfDaca te intreb: pe o scara de la 1 la 10, cat de integru esti si cat de mult te respecti tu pe tine, probabil imi vei raspunde “Nu stiu…., destul?” sau “Ma respect, cine esti tu sa imi spui ca nu ma respect?”. Marturisesc, eu mi-as da in acest moment un 6,5 la respect de sine si asta cu indulgenta. E loc de mult mai bine in viata mea.

E o teorie mult prea mare pe care nu am cum sa o prind intr-un singur articol. Ar merita un seminar intreg sau o carte. Dar esenta este ca in momentul in care tu te respecti cu adevarat pe tine, incepi sa iti iei angajamente fata de tine si nu te mai razgandesti. Si cu cat te respecti mai mult, vrei, ca o chestiune de onoare personala sa ii respecti si pe ceilalti. Nu le mai acorzi respect si reverenta pentru ca “o merita” ci li-l acorzi pentru ca “o meriti”.

Iti spun, orice om din viata ta e acolo ca sa iti dea ocazia sa iubesti o parte din tine. Iubindu-l pe el te iubesti pe tine, dar nu vei simti asta ca adevar daca inca mai crezi ca tu si el nu sunteti acelasi suflet.

Hai sa luam o pauza

relaxDeja am scris mult, si informatia este densa. Haide deci sa luam o pauza. Intre timp vreau doar sa iti aduci aminte aceste puncte cheie:

  • Nu ai cum sa fi calcat in picioare si nu ai cum sa “lasi de la tine” – dar poti simti ca o faci
  • A bloca iubirea pe motiv ca “ai dat prea mult” inseamna sa te transformi intr-un cersetor emotional caruia i-a secat rezervorul de iubire si acum nu mai are nimic de dat – si amandoi stim ca esti                                                                         un Dumnezeu nu un cersetor
  • Zambeste din inima si SCRIE DE MANA, CU STILOUL O SCRISOARE DE IUBIRE IN FIECARE ZI – Incepe cu una adresata tie