Asculta-ma cu inima!

 

advertising, portrait and fashion photography

“- Niciodata nu ma asculti! Iti spun tot timpul ce ma deranjeaza la comportamentul tau si in loc sa recunosti ca asa este te porti ca un baietel care fuge la fusta mamei si spui ca n-ai facut nimic gresit! Te-ar omori sa recunosti macar o data si sa-ti ceri scuze?”

“E a 100-a oara cand iti spun acelasi lucru: Nu imi place cand imi spui pisoias in fata prietenilor mei, vreau sa inceteze! Stiu ca iti trezeste sentimente materne si ca ti-e drag de mine cand imi spui asa, dar am obosit sa iti spun de zeci de ori acelasi lucru: N-am nevoie de scuze, doar fa ceva in directia asta!”

 

Suna cunoscut? Da, si mie! Este o conversatie care exemplifica destul de exact cum asculta si cum iau deciziile barbatii si femeile in functie de mesajele transmise. Sa ne fie clar de la inceput: Ambii ASCULTA si Ambii INTELEG, dar “A asculta” si “A intelege” inseamna 2 lucruri fundamental diferite pentru barbati si femei.

Confuzia apare de pe urma faptului ca limba este doar una si folosim acelasi cuvant pentru a exprima 2 realitati complet diferite.

1.Ascultarea si intelegerea cu capul: A lua la cunostiinta si a pricepe

 

listenPentru barbati e simplu. A “asculta” inseamna a lua la cunostinta. Un barbat nu proceseaza in mod primar informatii emotionale, ci rationale, utilitare, indreptate catre un scop. El va cauta informatii emotionale tot cu scop utilitar, ca sa explice rational ceva, genul “Esti suparata, te-ai certat cu seful la serviciu si n-am mai facut sex de 3 zile, e normal ca esti tensionata si sari in sus la orice zic, hai sa facem sex ca iti trece”. El va folosi termenul “ma simt inteles” cand poate concluziona fie prin realizare fie prin deductie ca celalalt a priceput intregul sau proces logic prin care a transformat premisele in concluzii. Un barbat a priceput cand adevarul sau este OBIECTIV. Adica oricine s-ar uita la ceea ce a zis, plecand de la aceleasi premise cu necesitate trebuie sa ajunga la aceleasi concluzii. Asta nu inseamna ca e totul batut in cuie, pot fi si premise aditionale de care el nu era constient si care schimba rezultatul. Dar in principiu, daca un barbat a “inteles” o situatie, si intelegerea lui este corecta, atunci procesul prin care a ajuns la ea il asigura ca el are dreptate (adica poate fi verificat obiectiv).

A asculta inseamna pentru el “a lua la cunostiinta”. Ce aude el sunt pareri personale si automat vor fi transformate din limbajul subiectiv (opinii), printr-un proces de verificare cu realitatea folosind regulile logicii in date obiective. Apoi vor fi stocate pentru procesare. Chiar si datele emotionale vor fi stocate fara componenta emotionala. Spre exemplu daca iubita unui barbat manifesta frustrare in voce si corp, felul in care el “asculta” este sa observe obiectiv ca  “iubita mea manifesta semne obiective de frustrare cum ar fi un ritm rapid al vorbirii cu o intonatie preponderent ridicata, chiar usor rastita, o respiratie sacadata, pupilele contractate, tensiune in corp, postura incordata si gata de lupta si o inclestare pronuntata a maxilarului “. Daca ea ii va spune “Tu nu ma asculti”, pentru ca el se uita dupa o alta femeie care in timp ce ea vorbeste trece pe langa ei zambind, fiind relaxata si expunandu-si picioarele, el va tresari surprins si ii va spune “Ba te ascultam!”. Culmea e ca el chiar asculta, a vazut pentru 2 secunde expresia si postura iubitei sale si i-a ascultat vocea realizand ca este o voce frustrata. In mintea lui el a ascultat, si-a indeplinit obligatiile, STIE despre ce este vorba si ii poate reproduce fidel ce a simtit: “Simteai frusrare, erai incordata, tensionata, vocea iti era ascutita si respiratie tensionata, si te-ai mai indignat suplimentar ca am preferat pentru 5 secunde sa ma uit dupa picioarele superbe ale tipei aceleia in loc sa imi doresc sa ma uit la fata ta incruntata si pupilele tale ingustate. Nu-i nimic, ajungem acasa, facem sex si iti trece”

 

2. Ascultarea si intelegerea cu inima: A intra in poveste si a simti la fel

 

Pentru femei lucrurile stau complet diferit. Customer support concept with very selective focus on one eye and lips.Vorbim tot de a asculta si a intelege, dar aici inseamna 2 lucruri complet diferite decat pentru barbati. A asculta nu mai inseamna “a lua la cunostiinta” De fapt a lua la cunostiinta pur si simplu, fara vreun ecou emotional este ceva grosolanesc, neempatic, rece si tipic masculin. Cum adica sa nu existe o reactie emotionala in acelasi sens, asta e culmea! Sau cel putin asa sta povestea daca esti femeie. Sigur, aceasta nevoie de reactie emotionala este temperata de respectul pentru libertatea personala si a barbatului si de incredibila abnegatie de care femeile dau dovada, dar desi ea este suprimata exista in continuare.

A asculta inseamna aici a intra in acea lume emotionala, si nu doar a intra cu jumatate de inima, ci a iti dori sa intri, a fi complet neputincios la seductia emotiei care te cheama in poveste. Ai vrea poate sa rezisti tentatiei de a fuziona cu povestea, ca si cand ar fi a ta, dar a nu ai forta sa o faci si cedezi intr-un dulce abandon curentului emotional care te contopeste cu cel care  isi impartaseste insusi sufletul sau, nu doar informatii factuale. Pentru un barbat asta este adesea de neinteles: la ce bun atata drama si sa vrei ca cel de langa tine sa simta la fel ca si tine? Si individualitatea fiecaruia? Dreptul lui la propriile ganduri si sentimente, separate de ale celuilalt?

Cand unui barbat i se cere sa asculte cu inima, va fi pe un teren minat. Nu are nici un fel de educatie despre cum sa faca asta si biologia, dar si cresterea lui il imping catre complet alta directie. El nu vrea sa simta acelasi lucru, sa aibe aceleasi preferinte, sa fie o fuziune cu cel sau cea pe care o asculta, ci doar sa analizeze si sa rezolve problema. Cand i se va spune “Nu ma asculti deloc, erai atent in alta parte, erai absorbit de altceva” va fi de-a dreptul socat, deoarece foarte rar el va simti nevoia sa fie ascultat in acest fel.

3. Complementaritate in diferenta

Un barbat rezolva situatiile neimplicandu-se in poveste. 0503-couple-hugging_smEl se detaseaza de poveste, se ridica deasupra ei, ca un vultur, vede imaginea de ansamblu si incearca pe cat posibil sa ramana detasat si lucid, sa isi foloseasca logica si sa vina cu o solutie. Daca solutia merge, problema este rezolvata. Lectia barbatului este DETASAREA si UMORUL. El vede “problema”, se detaseaza de ea si isi aduce aminte ca “Asta nu ma defineste pe mine si abilitatile mele”. Cel mai mare inamic pentru el ar fi sa se identifice prea puternic cu problema, pana la a nu mai putea face diferenta. Atunci este pierdut.

O femeie rezolva situatiile exact invers. Ea nu doar ca se implica in poveste, nu doar ca face o imersiune totala in poveste, dar se dizolva in ea. E ca si cum despre ce se vorbeste este un ocean, iar ea intra in ocean si este dizolvata de ocean. Ea se contopeste cu situatia si simte in acelasi ritm. Asa asculta si asa are nevoie sa fie ascultata. Lectia femeii este IMERSIUNEA si IMPLICAREA. Pentru ea, problema se rezolva identificandu-te cu ea si apoi iubind-o, spunandu-ti “puterea mea este de a iubi orice realitate, inclusiv si mai ales pe aceasta”. Cel mai mare inamic pentru femeie ar fi sa fie prea detasata, sa nu poata sa simta problema, sa fie rece. Atunci stie ca este pierduta.

Un barbat rezolva o situatie schimband lumea exterioara. El intelege situatia si ia masuri pentru a o remedia, dar se pastreaza pe el insusi intact. Are nevoie sa o faca, altfel si-ar pierde capacitatea de a efectua schimbari in lumea exterioara daca s-ar indoi de el insusi si de credintele lui. O femeie rezolva situatia transformandu-se pe ea insasi, schimbandu-si lumea interioara. Ea accepta situatia asa cum este, dar isi schimba punctul de vedere interior asupra ei de la durere si respingere la intelegere si iubire. Astfel realitatea nu se schimba, dar lumea ei interioara s-a schimbat complet.

4. Stapani in 2 lumi

heart-vs-mindSunt doua stiluri radical diferite de a asculta si de a relationa cu lumea exterioara si interioara si daca nu se intelege asta fiecare parte va considera ca cealalta nu asculta si nu intelege, cand de fapt ei exact asta fac… doar ca pe limba lor. Atat barbatii cat si femeile ar face bine sa invete ambele stiluri si sa devina experti in operarea cu ambele pentru ca se completeaza frumos. Daca un barbat invata sa asculte ca o femeie, el poate sa nu isi mai simta individualitatea asaltata cand i se cere sa asculte cu inima, iar daca o femeie invata sa asculte ca un barbat ea poate sa nu se mai simta neascultata cand sentimentele ei de neputinta sunt minimizate si i se spune “Hai nu mai dramatiza ca nu e chiar asa de rau cum o vezi, esti mai puternica decat te crezi”.Ca fiinte umane suntem asemenea alchimistilor si lucram pe 2 planuri: atat intern cat si extern.

Energia masculina pastreaza structura interna constanta pentru a opera schimbari in mediul extern, iar energia feminina da voie exteriorului sa ramana la fel cum este operand transmutari la nivel intern. Cu totii le purtam pe amandoua si doar pentru ca in acest moment doar una dintre ele este dominanta, totusi nu avem nici o scuza sa dam vina pe ceilalti pentru ca adopta un stil diferit, ci mai degraba ar trebui sa dezvoltam si noi cealalta latura a energiei noastre. Daca suntem dominati de energia masculina si tinem la diferente si individualitate si rezolvarea problemelor scurt si la obiect, putem deveni mai fuzionali, mai imersivi. Iar daca ne simtim coplesiti de gandurile si emotiile celorlalti sau ale noastre proprii si se pare ca nu putem sa ne detasam sub nici o forma de sentimentul nostru de neajutorare, putem deveni mai detasati de propria noastra drama, mai analitici, sa despicam mai mult firul in patru si sa facem strategii.

In incheiere

Iubiti-va mult, intelegeti-va si hai sa aducem fuziunea si sinergia intre barbati si femei, masculin si feminin. Altfel ne vom manca reciproc si vom rata un viitor care poate fi superb atat pentru unii cat si pentru altii. Ne sta mai bine impreuna decat separati! Asa ca… ascultati atat cu capul, cat si cu inima.

 

Zambiti din inima!

 

P.S. Daca ti-a placut acest post si vrei mai multe ca el, poti sa-ti lasi adresa de e-mail si sa te inscrii pentru newsletter-ul Love in Life ca sa primesti ultimele articole si noutati aici