Bun venit la episodul 1 din seria Top 10 Dezvoltare Personala. Ne incepem calatoria cu o discutie despre prietenie. Cum sa castigi si sa mentii prieteni. Azi avem partea 1 din acest capitol, unde discutam despre:
- Avantajele de a avea prieteni
- Ce este de fapt relatia de prietenie?
- Primele 3 moduri (din 5) de a castiga prieteni
Esti gata? Haide la drum, calatoria ne asteapta!
Avantajele de a avea prieteni
Prieteni. Cu totii ii avem, tuturor ne plac si sincer pe buna dreptate. Numai cateva din beneficiile de a avea prieteni sunt:
- ai pe cineva care se bucura cand te vede
- ai pe cineva care e cu adevarat interesat de ceea ce ai de spus
- ai pe cineva care iti va da o incurajare si iti va sustine ideile atunci cand ai nevoie
- ai pe cineva care chiar te iubeste neconditionat
- ai un partener de joaca si distractie grozav
Laborator practic de iubire neconditionata
Daca este sa invatam prin experienta practica ceva despre iubirea neconditionata, prietenii sunt cele mai bune persoane de la care putem sa o facem. E posibil sa starnesc controverse si fratii si parintii sau iubitii si iubitele sa imi sara in cap dar imi voi mentine punctul de vedere. Iubirea neconditionata o experimentam in cea mai mare masura CU PRIETENII.
Asta pentru ca prietenii ni-i alegem si ne aleg si ei pe noi. Familia, vrei nu vrei are anumite reguli, nu esti complet liber sa iei orice decizii vrei pentru ca exista asteptari si ierarhii. Fara sa intram in chestii spirituale, familia nu ti-o alegi. Iubirea din familie e conditionata partial de asteptarile lor de la tine.
La fel si in relatiile de cuplu. Majoritatea ne indragostim fiind luati de val. Nici nu ne-am inchipui cum sa intram intr-o relatie cu cineva de care nu suntem indragostiti, pentru care sa nu simtim inca din primele momente o atractie care ne ia mintile si careia nu ii putem rezista. Ne dorim acel sentiment de a nu putea rezista atractivitatii celuilalt, ne place.
Problema e ca si aici, odata cu toate beneficiile vin si o serie foarte mare de asteptari. Fie asteptari la modul “vreau X si Y de la tine” fie mai discrete, la modul “nu vreau nimic de la tine, esti complet liber, dar niciodata sa nu zici / faci X sau Y pt ca ma deranjeaza”. Da, si asteptarile de genul “Nu ti-am cerut niciodata nimic, ti-am zis doar ca nu suport cand faci / zici X” sunt tot asteptari.
Nu spun acum sa nu fim recunoscatori, respectuosi si sa nu ne iubim familia sau relatia de cuplu, sunt extrem de importante in viata fiecaruia cat si pentru dezvoltarea sa, dar sa nu punem o povara pe ele mai mare decat pot sa duca. Sa nu avem asteptarea ca suntem indreptatiti la iubire neconditionata de la familie sau iubit / iubita.
Ne vom dezamagi, ii vom dezamagi si pe ei si vom strica niste relatii fenomenale. In schimb, daca luam presiunea asteptarilor de pe ele, vor inflori si ne vor bucura cu parfumul lor pentru ani buni de acum in colo. Pentru iubire neconditionata avem prieteni si suntem la randul nostru prieteni.
Cum sa castigi prieteni?
1. Prietenia inseamna libertate
Daca nu este neconditionata nu este prietenie. Spune-i cum vrei, dar atentia pe care o dai si este conditionata este altceva decat prietenia. Sa fii prietenul cuiva inseamna sa ii dai voie sa plece si sa ia decizii cu care nu esti de acord, dar sa ai incredere in el (incredere nu speranta) ca se va intoarce si va vedea lucrurile cu aceiasi ochi ca si tine.
Inseamna sa fii cu adevarat de acord cu decizia lui, nu pentru ca ai lua si tu pentru tine aceeasi decizie, ci pentru ca ai incredere in inima, mintea si procesul lui de decizie.
2. Prietenia inseamna oferirea activa de incredere
Increderea are 2 componente: cea pasiva si cea activa. Cea pasiva nu este nici ea usoara, dar adesea e mai usor sa o oferim decat cea activa. Increderea pasiva este acea incredere pe care o avem in principiu in celalalt si este acolo tot timpul. Increderea activa cere activism, cere sa il incurajezi si sa il insufletesti pe celalalt.
E posibil sa iti spuna ca nu are nevoie de incurajari si insufletire, dar crede-ma, iti spun din experienta. Orice om are nevoie de cat de multa insufletire si incurajari poate primi. Daca ti se spune ca prea incerci sa impulsionezi, probabil prietenul tau are o durere pe care ii e extrem de greu sa o infrunte si sa vorbeasca despre ea. Eu consider ca acum are cea mai mare nevoie de increderea ta.
3. Prietenia inseamna sa pui intrebari si sa asculti
Nu pot sa subliniez cat de important este in prietenie sa fii cu adevarat o persoana curioasa si interesata de ce are celalalt de spus si de povestit. Cand esti cu adevarat interesat in ce are de spus si iubesti sa il asculti, e printre cele mai bune dovezi ca il iubesti PE EL. Oamenii iubesc sa vorbeasca despre pasiunile lor si despre ei insisi.
Si sunt atat de putini cei care chiar sunt interesati. Cum imi place sa zic “Interesat este interesant”. Cu cat vei fi mai interesat de ce are de impartasit celalalt, cu atat vei fi mai interesant pentru el. Crede-ma, oamenii IUBESC sa se exprime, sa fie vazuti si admirati. Vine din copilarie. Iubeam sa primim atentie si admiratie. Nimic nu s-a schimbat, doar am crescut. Insa tot ne place ca ceea ce avem de zis sa primeasca atentie.
Vrei prieteni RAPID? Atunci INTREABA si asculta, soarbe efectiv informatia, bucura-te de ea cum te-ai bucura de mancarea ta favorita. A savura o masa este o arta. La fel este si a savura o informatie!
Zilele urmatoare continuam cu partea a 2-a a acestui articol: urmatoarele 2 moduri sa iti faci prieteni si 2 moduri sa ii pastrezi. Daca ai gasit interesant acest articol, imparte-l te rog doar cu prietenii care banuiesti ca l-ar aprecia si ar beneficia si ei de pe urma lui, ma ajuta enorm.
Si aminteste-ti mereu: ZAMBESTE DIN INIMA!
Daca gasesti articolele interesante si vrei sa primesti cele mai noi actualizari de la Love in Life, te poti abona AICI: