Ecuatia Fericirii

MinerBa640Fericire = Realitate – Asteptarirpk-tramplin.ru

Nimic mai simplu. Asta e ”Marele Secret”. Merge pentru oricine, e universal. Da, merge si pentru tine.

 

E simplu. Fericirea e o masura subiectiva a diferentei dintre cum percepi tu realitatea si ce asteptari ai de la ea. Culmea e ca noi credem ca ASTEPTARILE NOASTRE NE VOR FACE FERICITI. Ori, nu e nevoie sa fii un geniu ca sa realizezi ca daca sunt ”cu minus”, cu cat asteptarile si pretentiile vor fi mai mari de la exterior, cu atat realitatea va parea mai nesatisfacatoare.

Noi credem ca judecam si ca evaluam realitatea. Dar e fals. Ce evaluam, criteriul nostru de orientare nu este realitatea insasi. Este de fapt DIFERENTA dintre realitatea ”reala” si realitatea noastra ”dorita”.

Exemplu: O persoana castiga 1400 de lei pe luna. Dar vrea sa castige minim 3000 de lei pe luna inainte de a fi fericit. Cei 3000 de lei sunt o PRECONDITIE a fericirii . Cu cat diferenta pana acolo e mai mare, cu atat mai nefericit si nelinistit va fi acea persoana.

El nu judeca realitatea ”Castig 1400 de lei”, ci diferenta ”Castig 1400 dar as vrea sa castig 3000, deci sunt la un deficit de 1600 de lei”. Asadar, ”declansatorul” nefericirii nu este realitatea in sine, ci diferenta dintre ceea ce este actual si situatia ideala in care tinem musai sa fim.

 

Este un mare secret aici. Daca am aflat ca Fericirea, Linistea, Satisfactia nu tin de realitatea in sine, ci de diferenta dintre realitatea actuala si cea dorita, urmatorul pas este de a realiza ca aceasta mai depinde de inca un factor: Cat de ”Musai” este ca realitatea sa fie cum o vrem inainte ca noi sa fim fericiti.

Cu alte cuvinte, cat de mare e intensatatea obligativitatii realitatii de a fi intr-un anumit fel inainte de a ne simti relaxati si fericiti? Fata de ce avem devotament? Fata de un set fix si batut in cuie de repere sau fata de FERICIREA noastra?

Pentru ca cele doua, nu sunt, asa cum am presupus, unul si acelasi lucru. E o greseala comuna, dar doar pentru ca e comuna nu inseamna ca e adevarata. Sunt doar multi oameni care cad in aceasta capcana extrem de simpla.

Daca devotamentul nostru este fata de Obiective, fata de Criterii si fata de ”E musai sa fie asa, altfel nu voi fi fericit in veci”, e foarte putin probabil ca va exista o perioada lunga de timp in care acea persoana sa fie nestresata si fericita. Acea persoana are o puternica vointa inconstienta de a exercita control asupra realitatii si cand vine vorba de a avea incredere ca soarta sa il conduce pe drumul cel bun, sta prost.

El vrea mereu sa stie unde e, sa stie cine e, sa stie cine e celalalt, sa aiba repere. Va trage cu dintii ca reperele sunt fericirea lui si ca in lipsa reperelor, anxietatea de a nu le avea e atat de mare incat nici nu se poate pune problema de fericire. Pentru o astfel de persoana, devotata de fapt obiectivelor si criteriilor, realitatea nu va fi niciodata satisfacatoare, pentru ca el nu urmareste satisfactia si fericirea, ci obiectivele, punctele sale de reper.

 

Daca vrei sa fii fericit, trebuie sa traiesti fara repere. Caci altfel, vei vrea mereu ca realitatea sa se supuna vointei tale. Altfel, asteptarile tale vor fi extrem de mari. De la tine, de la altii, de la viata, de la sistem. Sigur, cei care sunt astfel vor protesta imediat ”Dar asteptarile mele sunt perfect normale. Am dreptul la asteptarile mele”.

Nu zice nimeni ca n-ai, doar ca ecuatia tot ecuatie ramane. Atata timp cat insisti ca e MUSAI ca asteptarile tale sa fie implinite, Fericire = Realitate – Asteptari inseamna ca realitatea va fi mai mereu nesatisfacatoare, deci pa-pa fericire, pa-pa liniste sufleteasca si pace.

Nu spune nimeni sa nu ai dorinte, dar diferenta dintre o dorinta si o asteptare e tocmai asta. O dorinta e o dorinta, dar daca realitatea iti da altceva, chiar nu e mare lucru. Dorintele nu sunt MUSAI. Asteptarile insa sunt musai. Daca ti s-a incalcat o dorinta, nu ai de ce sa reactionezi. Dar cand ti s-a incalcat o asteptare de catre cineva, vai, s-a incalcat ceva ce era MUSAI sa nu fie incalcat.

Foc si para, intreaga ta fiinta pleaca la razboi. Acele dorinte care sunt Musai, acele asteptari sunt radacina Intolerantei care exista in lume. Si din intoleranta iese nevoia de a avea raspunsuri si a controla lumea.

Daca am avea doar dorinte, dar nici unele dintre ele n-ar fi musai, daca ne-ar fi la fel de bine cu sau fara dorinte, pentru ca noi suntem dedicati fericirii, nu criteriilor, lumea ar deveni peste noapte un loc mai tolerant, mai calm, mai impacat.

Nu ne-am mai intreba ”De ce ai facut asta? Nu e deloc corect!”. Am observa doar lucrurile cum sunt, si da, am avea dorinte, indicatori dar am fi fericiti si fara ele.

Problema e ca loialitatea multora din noi e ferma spre Criterii, spre Standarde si Asteptari, care nu mai sunt de mult doar Dorinte.

Am mai spus si repet, pentru ca este foarte important. Diferenta dintre o Dorinta si o Asteptare este ca Dorinta nu poarta cu ia o tensiune inalta, nu este musai. Dar Asteptarea este, este musai. E foc si para daca nu se intampla.

 

Marii mistici spuneau ”Detaseaza-te de dorinta daca vrei sa fii fericit”. Asta a fost prost inteles. Multi au spus ”Deci sa nu mai am nici o dorinta, sa nu imi mai doresc nimic, sa nu mai stiu ce vreau”. Misticii n-au spus niciodata asta. Cand ei spuneau ”Detaseaza-te de dorinta”, esenta transmisiunii lor era mai degraba ”Nu lasa dorintele sa devina asteptari”. Dorintele iti indica ceva care ti-ar placea, dar care nu e esential, nu e musai pentru fericirea ta. Pe cand daca dorinta capata tensiune si devine Musai, ea nu mai e dorinta, ci Asteptare.

Dorintele nu vor duce niciodata la dezamagire. Dar asteptarile da. Putini ar recunoaste ca motivul nefecirii lor e faptul ca ei nu au atat de multe dorinte, ci multe multe asteptari. Ei vor sustine sus si tare ”Ba nu, acelea sunt doar dorinte” sau ”Da ce e rau in a avea asteptari? Si altii au”.

Fericire = Realitate – Asteptari.

 

Si hai sa nu intru in profunzime si sa spun ca majoritatea dintre noi nu pot sesiza cu adevarat profunzimea si vitalitatea Realitatii care e chiar in fata lor, pentru ca si-au investit timpul si energia in viata in lucruri inesentiale in ceea ce priveste capacitatea de patrundere a realitatii. Ei cred ca vad realitatea, dar vad doar suprafata realitatii, fatada. Si ADEVARATA REALITATE nu e niciodata fatada. E intotdeauna in profunzime.

La fatada o anumita situatie poate parea un Dezastru. In profunzime, daca ar fi depus munca pentru a putea penetra pana acolo, ar vedea ca nu e deloc un dezastru, ci o binecuvantare care la suprafata pare un dezastru.

Majoritatea oamenilor cred ca ei pot vedea Esenta, ca pot penetra foarte adanc in esenta lucrurilor. Si vai, cat de mult se inseala. Da, ei vad ceva, dar abia zgarie suprafata, si de obicei suprafata este iluzia, care devine din ce in ce mai putin densa cu cat penetrarea esentei avanseaza.

Nici macar la cele mai profunde adancimi esenta nu e complet vizibila. Dar macar e mai vizibila decat era la suprafata.

Deci nu numai ca unii oameni isi rateaza accesul la fericire prin faptul ca sunt mai devotati Asteptarilor si Criteriilor lor care cred ca ii vor face fericiti (desi ii fac doar nefericiti). Dar, o cantitate si mai mare de energie se pierde deoarece constientizarea lor nu a fost pregatita pentru a penetra profunzimile realitatii si adevarata ”Hrana”, care i-ar face sa vada cat de buna e realitatea de fapt, nu se afla la suprafata, ci trebuie scormonit si sapat in sol adanc dupa ea.

Ea e acolo, dar iti trebuie optimismul de a sti ca e acolo si abilitatea, pregatirea si perseverenta de a cauta dupa ea.

Realitatea isi recompenseaza investigatorii optimisti, iar pe cei care nu investigheaza si pe cei care sunt pesimisti nu ii pedepseste, doar ca ei in mod nativ nu se simt trasi spre a scormoni in solul realitatii lor curente si nu se simt optimisti ca vor gasi acolo ce cauta daca doar isi pastreaza speranta si cauta suficient de mult, fara insa a tine cu dintii de niste asteptari care nu au avut niciodata cum sa le aduca fericirea.

 

O metoda practica de lucru ar fi:

Pasul 1: Scrie 5 asteptari pe care le ai de la Viata si/sau cei dragi tie.

Pasul 2: Apoi elibereaza acele asteptari de tensiune si lasa-le sa iti arate care este de fapt dorinta ta, lipsita de tensiune.

Pasul 3: Apoi pune mana si invata de unde poti cum poti investiga realitatea, cum o poti penetra pana la cel mai de baza element al ei. Hint: Exista 2 sisteme foarte bune care te pot ajuta sa faci asta: Cheile Genelor si Human Design. Merita sa investesti in a le invata

Pasul 4: Acum pune mana si aplica metoda de investigare/contemplare in practica vietii tale, verificand din nou daca dorinta ta mai are vreo farama de tensiune in ea. Apoi da-i timp, atat cat e nevoie.

 

Ce vei face este ca vei activa ambele capete ale ecuatiei Fericire = Realitate – Asteptari.

Pe de o parte, prin contemplare si investigare Realitatea isi va revela din ce in ce mai profund esenta, deci vei putea sa o vezi din ce in ce mai frumos

Pe de alta parte, asteptarile isi vor pierde din greutate, adica din tensiune, deci va fi mai putina tensiune care sa iti ingreuneze fericirea.

 

Daca in acest moment simti ca ai putea fi mai fericit, nu poate fi decat din unul din 2 motive:

1. Fie Dorintele tale nu mai sunt de mult dorinte, ci Asteptari la care tii musai, care au acumulat foarte multa tensiune de-a lungul anilor. Asta inseamna ca Fericirea ta are o gramada de greutati la picioare

2. Fie Nu poti patrunde adanc in esenta realitatii tale curente, ci poti doar sa ii vezi suprafata, si atunci nu poti accesa adevarata bogatie care intotdeauna se afla sub scoarta. Aurul nu este niciodata la suprafata solului. Daca ar fi, am fi cu totii bogati. Aurul e mereu in subteran si trebuie sapat adanc in mina dupa el.

El este si in realitatea ta de zi cu zi, dar vei pune mana sa investighezi, sa sapi? Sau te vei plange ca nu gasesti aur la suprafata?

Realitatea e corecta. Si ii recompenseaza pe cei care sapa! Asa ca… ESTI PREGATIT SA SAPI?

Daca da, pune-ti Costumul de Miner, felinarul pe casca, ia-ti Burghiul si Citeste www.loveinlife.ro, caci ce scriu aici sunt zacamintele pe care le scot din subteranul meu unde ma duc zi de zi.