Inceputul intelepciunii e descoperirea a ceva ce nu intelegi

Gandalf WhiteCeea ce citesti acum nu este decat o parte dintr-un material mai mare care este disponibil doar pentru cei care sunt inscrisi pe lista mea privata de mailing unde impartasesc cu cei cu adevarat interesati sa infrumuseteze sau sa imbunatateasca viata lor si a altora informatii transformative originale, profunde, rezultatul a mai bine de 10 ani de munca personala asidua, nopti nedormite, chiar si intalniri fata in fata cu moartea, dar si cu dragostea in incercarea de a ma cunoaste si poate a ma intelege mai deplin, mai complet.

Daca iti place ce ai citit, Excelent. Poti citi si restul materialului GRATIS daca imi spui pur si simplu la ce adresa sa ti-l trimit. Sunt multe moduri in care poti face asta. Iti voi lasa la finaul articolului un formular scurt de abonare la newsletterul Loveinlife. Sau poti da un Like la pagina de Facebook Loveinlife AICI. Sau imi poti scrie un mesaj cu adresa ta de mail in care imi spui ca vrei sa te abonezi la lista pe profilul meu de facebook AICI

Enjoy!

Daca obiectivele oricarui om sunt in mare aceleasi :

  • Sa am o sursa sigura si suficienta de BANI / luna pentru a imi permite un minim necesar si poate putin peste

  • Sa am o RELATIE cu o persoana care sa fie asa cum vreau eu

  • Sa am ceva TIMP LIBER si sa am o libertate relativa in acel timp liber sa fac ceea ce imi place asa cum vreau eu

  • Sa am cu cine sa ma DISTREZ si sa ma simt bine FARA SA FIU BATUT LA CAP SAU STRESAT de altii despre cat si cum ma distrez

La care din acestea raspunde intelepciunea ? Care din scopurile tale ar putea fi mai bine servite daca ai da timpul, energia, resursele si banii necesare asimilarii de intelepciune ? Pe principiul economic al Profitului din Investitie (Return on Investment sau ROI cum ii spun economistii americani), am fi dispusi sa investim in ceva doar daca el promite in viitor sa ne intoarca mai mult decat ceea ce am investit.

Spre exemplu, da, am investi 2 ore de planificare a urmatoarei saptamani daca asta ar avea promisiunea relativ sigura ca ne va asigura eliberarea a 8 ore care altfel ne-ar fi ocupate pentru ca nu am investit initial cele 2 ore in planificare.

Asemenea, am investi 100 de lei sa zicem intr-o carte sau un workshop, daca aplicand informatiile de acolo, promisiunea ar fi ca am putea castiga in termen de sa zicem 2 luni inapoi 300 de lei (adica am avea un profit net de 200 de lei).

Am sta chiar docili in fata unei persoane dragi a carei atitudine uneori ne vine greu sa nu ne scoata din sarite daca asta ne-ar promite ca in cateva ore sau zile va aprecia atat de mult lipsa noastra de reactie incat fie n-ar mai fi asa de deranjanta sau ar face la randul ei ceva atat de placut pentru noi incat sa ne para bine ca ne-am tinut reactiile in frau la timpul potrivit. Calculul este tot ca investim putina rabdare acum dar vom culege roadele castigand rabdarea sau cadourile persoanei celeilalte intr-o cantitate mai mare.

Dar daca noi credem ca daca investim 2 ore pe planificarea saptamanii si acelea sunt 2 ore complet pierdute pentru ca nu putem masura timpul efectiv castigat, dar putem masura timpul efectiv investit. Sau daca credem ca aceiasi 100 de lei dati pe o carte am fi putut sa ii avem pentru orice altceva si nu avem cum sa aplicam ce am invatat ca sa facem alti bani, deci cei 100 de ei sunt  pur si simpu o cheltuiala nejustificata sau pe care nu ne-o permitem acum pentru ca ave malte lucruri mai importante. Sau daca credem ca persoana a carei atitudine ne deranjeaza va ramane la fel de deranjanta si nu va observa, daramite sa mai si aprecieze ”cadoul” rabdarii noastre, vom mai fi la fel de binevoitori in a ne investi timpul, banii sau energia emotionala ?

Ne poate ajuta deci intelepciunea de care am vorbit sa facem mai multi BANI de la locul de munca ? Ne poate face intelepciunea sa avem MAI PUTINE ORE DE LUCRAT si MAI MULT TIMP pentru noi ?

Ii va face intelepciunea noastra pe ceilalti mai REZONABILI sau chiar dimpotriva, ii va face mai ostili acum ca ”ne dam intelepti” ?

Vom avea NOTE MAI BUNE LA FACULTATE sau SARCINI MAI PUTINE pentru ca devenim intelepti ?

Primul raspuns, raspunsul ”de bun-simt” pe care majoritatea l-ar da este NU, bineinteles ca nu, e la mintea cocosului ca NU, intelepciunea nu te face nici mai frumos, nici mai destept, nici mai bogat, nici nu ii face pe ceialti sa se poarte mai frumos cu tine (lupul isi schimba parul dar naravul ba), nu te face sa te distrezi mai mult, nu te apreciaza nimeni mai mult pentru intelepciunea ta ci doar pentru rezultatele tale si felul cum iti onorezi promoisiunile si termenele limita. Intelepciunea nu te va face mai agil, nu iti  va da burta jos daca o ai (asta merge doar cu dieta si cu exercitiu), nu te va face mai puternic si nu va plati pentru educatia ta sau a copiilor tai (asta o va face serviciul de la 9 la 17:00) si nici nu iti va aduce vreun premiu Nobel.

Si raspunsul ar fi pe de-a intregul exact. Mai frumos decat esti n-ai cum sa fi oricate straturi de machiaj ti-ai pune, daca vrei sa fii destept n-ai decat sa pui mana pe carti, ca altfel nu merge. Vrei sa fii BOGAT ? Pune mana pe strategie financiara si vezi cum iti imparti timpul de asa fel incat pe langa jobul tau sa mai ai timp sa faci si o afacere paralela, a ta, ca altfel vei muri de foame cu atatea taxe si impozite, nu doar tu, dar si copiii tai. N-am auzit niciodata de un om care sa fie aclamat ca exemplu de inteligenta financiara avand un singur job si acela pentru altcineva. Oare de ce ?

Vrei ca ceilalti sa se poarte frumos cu tine ? E clar ca nu va merge decat daca incepi tu sa te dai jos de pe piedestal si sa te comporti cu ei nu frumos, ci exemplar. Si chiar si atunci ei nu iti datoreaza nimic, dar iti garantez ca daca tu nu te porti frumos cu ei, cu siguranta nu vor avea nici un motiv sa se poarte frumos cu tine. Daca VREI SA TE DISTREZI MAI MULT, atunci pune mana si incepe sa te distrezi, incepand cu, ei bine, IERI !

Vrei sa fi APRECIAT PENTRU CAT DE INTELEPT ESTI ? Cum stai cu cartea, ai un plan pentru ea ? Te gandesti macar sa o scrii ?

Nimeni nu a fost respectat pentru ”intelepciunea” lui din prima, daca ai fi intelept ai sti ca orice intelept e mai intai criticat inainte sa fie aclamat. Si ar fi bine ca in timp ce te ”inteleptesti” sa iti aduci aminte (daca vrei, bineinteles, e alegerea ta) de TERMENELE LIMITA si de PROMISIUNI, daca le-ai facut. Unii oameni chiar depind de finalizarea muncii pe care tu o ai de facut.

Vrei o EDUCATIE MAI BUNA pentru tine sau copiii tai ? Ce mai probabil cu banii pe care ii castigi din jobul tau actual nu vei avea cum, si ma indoiesc ca iti vor mari salariul atat de mult cat sa se simta diferenta. In plus, crezi ca preturile vor ramane pe loc sau vor creste odata cu salariul tau, poate chiar mai mult ? Iti poti schimba locul de munca pe altul de acelasi tip dar bine platit ? Daca iti mai iei inca un job iti mai ramane timp sa fii si cu familia care are nevoie de prezenta, caldura si afectivitatea ta pentru care iti trebuie o agenda goala si mintea linistita ? Dar timp pentru tine vei mai avea ?

Vrei sa fi MAI AGIL? Exercitii de agilitate si flexibilitate faci ? Cat de sustinut ? Stii, agilitatea asta nu se aduce in corpul tau asa, doar pentru ca vrei. Chiar si cu toti banii din lume, pentru unele lucruri chiar trebuie munca individuala si nimeni in afara de tine insuti nu o poate face pe asta pentru tine.

Si atunci ? La ce iti mai trebuie intelepciune daca necesita si ea timp, energie mentala, emotionala si bani  (care nu sunt decat o combinatie de timp, energie fizica, mentala, emotionala si spirituala fuzionate intr-o forma singulara numita generic BANI) pentru a o dobandi ? Iti vei scoate investitia ?

 

Ti-a placut? Sper ca da! Daca ti-a placut si vrei sa citesti si restul materialului, lasa-mi un comentariu sau aboneaza-te la newsletter aici si te voi adauga la lista privata care primeste si materiale BONUS. Sau, daca iti place mai mult, poti da un Like la pagina de Facebook Loveinlife AICI. Sau imi poti scrie un mesaj cu adresa ta de mail in care imi spui ca vrei sa te abonezi la lista pe profilul meu de facebook AICI