Intern sau Extern – Cum e mai bine?

internal and externalCand vine vorba de motivatie, cu totii suntem pe o scala de la Intern la Extern. Cei interni fac lucrurile pentru placerea lucrului in sine, nu pentru foloasele viitoare ce i le-ar putea aduce sau pentru pericolele viitoare ce le-ar putea evita. Daca un lucru are sens si semnificatie in mod intern pentru ei il vor face, daca nu, nici cea mai elocventa pledoarie nu ii va convinge sa isi schimbe comportamentul.

Cei externi in schimb sunt complet pe dos, in varianta lor extrema. Motivatia lor este teleologica extern. Ei vor fi foarte prevazatori cu actiunile lor, vizand fie beneficiile pe care le-ar putea obtine daca urmeaza un anumit curs de actiune sau pericolele pe care le pot evita mergand pe acel drum. Ei asculta de o argumentatie solida si isi pun sentimentele si preferintele subiective deoparte.

Fireste, cu totii suntem atat interni cat si externi. Cu totii facem lucruri atat pentru semnificatia personala a actiunii in sine, uneori, iar alteori gandim strategic si tactic extern, punandu-ne pe silent sentimentele si preferintele personale pentru a realiza anumite obiective.

Intrebarea nu e daca suntem interni sau externi, suntem de la bun inceput amandoua. Intrebarea e : cat din fiecare suntem si in ce fel interactioneaza cele doua ?

Vor exista personalitati preponderent externe, care pun atat sentimentele lor cat si sentimentele celorlalti pe hold, pana au terminat de facut ”ce trebuie”. Apoi au timp si de preferinte personale. La fel, vom avea personalitati preponderent interne, care oricat de mult ar vrea sa nu o faca, vor gasi foarte grea provocarea de a nu interpreta totul prin filtrul experientei, credintelor si preferintelor lor personale. Acestia sunt genul ”Nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie !” sau mai degraba ”Nu-i urat ce-i urat, e urat ce mi-e mie antipatic”

Odata ce intelegem ce gen de personalitate suntem, ne putem pazi mai bine de neajunsurile ei si ii putem mai bine folosi atuurile (eu nu cred in defecte si imperfectiuni, ci cel mult in neajunsuri sau dificultati in raport cu un anumit scop). Cu cat devenim mai integrati ca persoane, cu atat mai mult vom fi mai liberi de extreme. Paradoxal, o persoana foarte interna are momente in care devine extrem de externa, mai externa chiar decat o persoana dominant externa. Si reciproca e adevarata. O persoana predominant externa in mod constient, are un inconstient profund intern care va gasi momente sa rabufneasca surprinzandu-i pe toti.

Avantaje de a fi intern :

– puternic simt al propriei personalitati : Stiu cine sunt

– puternic simt al preferintelor si limitelor : Stiu ce le place sice nu

– puternic simt al eficacitatii si puterii proprii : Stiu ce pot

– puternic simt al pasiunii si drumului personal : Stiu unde le e sufletul si care le e calea

– puternic simt al independentei si libertatii personale : Stiu ca ei si nimeni altii sunt proprii lor stapani

– puternic simt al tolerantei libertatii celorlalti : Asa cum isi respecta independenta proprie o respecta si o apara pe a altora

– perseverenta legendara daca agreeaza activitatea in care sunt angajati : Nimic nu ii poate opri sa faca ce le place si nimic nu ii poate opri daca fac ce le place

 Dezavantajele de a fi intern :

– vedere miopica a realitatii 

 Vedere de tunel. Incapacitate de a vedea mai departe de propriul punct de  vedere

– posibilitate crescuta de apatie :

Fiind autosuficienti, risca sa cada in apatie din lipsa de teluri externe care sa ii motiveze

– Posibila lipsa de placere si dorinta :

Bucurandu-se doar de ceea ce e conform cu vechile preferinte, capacitatea de a experinenta placeri noi este sever diminuata, aceasta putand, daca se permanentizeaza duce la o pierdere a dorintei datorita anticiparii lipsei de placere

– Conservatorism :

Dorinta internilor nu este de a schimba sau transmuta ceea ce ei sunt ci de a explora si aprofunda ceea ce ei sunt. Fiind personalitati intensive, perspectivele care merg in alte directii decat cele deja stabilite nu ii vor interesa. Au o mentalitate de expert nu de student interdisciplinar

– Lipsa empatiei :

Paradoxal, desi persoane foarte ingaduitoare, pentru ca protejeaza autonomia si independenta altora, nu vor fi foarte rabdatoare sau intelegatoare pentru ca interesul lor este in explorarea propriilor puncte de vedere, nu in intelegerea punctelor externe de vedere si cum ar putea ele fi folositoare propriei persoane

– Lipsa de abilitate de a gestiona emotiile negative :

Fiind foarte adanciti in viziunea lor despre lume, internii vor fi oameni ai concretului si ai detaliilor fine, dar nu la fel de buni la a pune lucrurile intr-o perspectiva mai larga si a observa pattern-uri de interactiune . Atunci cand emotiile negative ataca, abilitatea esentiala in lupta      cu ele, punerea intr-o perspectiva mai larga este exact abilitatea lor cea mai putin dezvoltata. Aceasta lipsa de empatie fata de altii dar mai ales fata de propria persoana ii costa multe ore de neliniste nu doar pe ei, dar si pe partenerii lor

– Incapacitatea de a se detasa de propria opinie si autocritica :

Simtind si procesand totul la un nivel foarte personal, forta opiniilor proprii exercita o imensa gravitatie pentru interni. Vederea altor puncte de vedere este pentru ei ca si cand ai incerca sa lansezi o racheta pe orbita intr-o atmosfera cu o gravitatie de 5-6 ori mai mare decat a    Pamantului. Consumul de energie necesar pentru un intern ca sa se detaseze de propria      opinie si sa lase loc pentru alte informatii este enorm. Odata ce inteleg asta pot manifesta mai multa empatie si intelegere fata de propria persoana, in loc sa dea in continuare vina pe lipsa lor de abilitate.

 Daca te-ai regasit in multe dintre punctele forte sau punctele mai putin forte ale internilor, nu te grabi totusi sa te cataloghezi “Gata sunt intern, nu extern”. Nu e chiar atat de simplu. Nimeni nu e doar intern sau doar extern, suntem ambele in diferite proportii. E posibil sa fii foarte intern dar si foarte extern si tot sa fii tu insuti. A te grabi cu diagnosticarea ta sau a persoanelor din jurul tau ca fiind “interne” sau “externe” este o grava eroare. Daca folosesti aceasta unealta pentru a sublinia incompatibilitatile intre diferiti oameni este iarasi o grava eroare.

Aceasta unealta este construita pentru a putea intelege si manifesta mai multa intelegere, compasiune si empatie pentru cei diferiti de tine dar si pentru tine insuti. Daca o vei folosi pentru a scinda si nu a reuni suflete, e alegerea ta, dar eu te incurajez sa o folosesti pentru a te vindeca si a ii vindeca si pe altii prin intelegere, rabdare, empatie si compasiune.

Ti-a placut acest articol ? Vor mai fi si altele ca el. In urmatorul vom continua ce am inceput aici vorbind despre externi, calitati si defecte. Ca sa ramai la curent cu articolele noi de pe Loveinlife, iti poti lasa adresa de e-mail in formularul de mai jos si vei primi automat articolele noi indata ce le scriu !

Pana data viitoare iti urez ca de obicei ZAMBESTE DIN INIMA !