Intre a sti si a intelege

gandalf-2

Acest articol va fi luat personal de multi si contestat si respins de si mai multi. Dar el nu se vrea o voce a autoritatii si nici nu este despre vreo persoana in particular, ci este mai degraba un manifest pe care il scriu, adresat nimanui in particular, insa tuturor ca si colectivitate. E mai degraba un manifest pentru NOI, si nu pentru TINE.

Vreau sa fie o invitatie la reflectie personala, la un proces introspectiv, contemplativ si nu la a dezbate daca sau nu trebuie sa crezi ca e adevarat ce scriu aici. Nu vreau sa ma crezi pur si simplu, caci daca ma vei crede pur si simplu si nu vei parcurge pentru tine nu doar calatoria mentala, dar calatoria interioara ca sa vezi cum anume se aplica ce e scris aici in viata ta, valoarea PRACTICA a acestui articol pentru tine va fi nula.

Iti vei fi pierdut  minute pretioase din viata ta citind ceva care nu iti foloseste cu nimic in a avea o viata mai buna, mai relaxata, mai cum vrei tu. Eu vreau ca acest manifest sa fie PRACTIC, utilizabil. Nu il scriu ca tu sa-l citesti si sa zici apoi ”Oh, ce frumos scrie Cata, a fost o lectura interesanta si savuroasa” si atat. Fie ca vei alege sa folosesti sau nu acest manifest, scopul lui este SA FIE FOLOSIT, sa fie practic, sa iti serveasca si sa te serveasca.

Deci, inainte sa te apuci de citit, adu-ti te rog aminte ca orice e scris aici NU E DESPRE TINE si nici nu TREBUIE sa faci nimic din ce scriu. Nu reprezint in nici un fel o autoritate care are vreo putere de a-ti spune ce sa faci. Iti impartasesc doar reflectiile mele cu intentia ca tu nu doar sa le iei la cunostiinta, dar sa faci ceva cu notitele mele. Ceva util, ceva de valoare pentru tine, in viata ta practica.

Nu scriu literatura, sau cel putin nu aici. Acest manifest are un scop PRACTIC. E o invitatie la a construi ceva si aceasta este o schita si niste insemnari pe marginea schitei. La drum deci. Iti multumesc ca esti alaturi de mine in aceasta calatorie. Iti multumesc ca suntem in aceeasi echipa, care construieste impreuna acelasi edificiu.

Multi oameni stiu multe. Dar putini inteleg ceva din ceea ce stiu. Atentie, nu ma refer prin a intelege la ”a pricepe”. Un asistent al unui mecanic auto poate pricepe ce si cum cu instalatia electrica a unei masini, dar nu INTELEGE de ce lucrurile merg asa. Poate stie ce se va intampla, dar nu va putea imediat sa explice de ce.

E posibil sa ma insel, e posibil sa ma insel cu multe lucruri pe care le afirm aici, de asta ti-am si zis sa nu ma crezi pe cuvant. INCEARCA, nu ma crede. Dar totusi, sunt de opinie ca noi ca societate , de fapt ca lume vestica in general, suntem cu MUUUULT mai interesati de A STI si mult mai putin interesati de A INTELEGE. Acum si Orientul a inceput sa semene mai mult cu Occidentul, dar pe vremuri Orientul era mult mai putin interesat de STIINTA (da, vine tot de la a sti) si era mai interesat de intelegere.

De aceea suntem interesati de STIRI, dar nu de prelegeri. Parintii nostri ne tineau prelegeri cand eram mici, si sincer, daca nu erau ei ca sa ne explice de ce un lucru este asa cum este, n-am fi ajuns sa intelegem lucruri atat de lesne. E una sa stii ca daca albina depune polenul pe floare, din floare va iesi un fruct. E complet altceva sa sti si de ce asta este asa si nu altfel.

Intelegere – Intelepciune. A sti – Stiri – Stiinta. Noi suntem oamenii stiintei, noi europenii, noi vesticii. Noi vrem sa le stim pe toate si este un titlu de onoare sa stii multe si este o batjocura inimaginabila sa nu stii multe. A fi prost inseamna pentru un vestic nu a nu intelege, ci a nu sti.

Cum adica sa nu stii asta sau ailalta? Cum, nu stii? Esti prost, cum sa nu stii? Cam asa e logica vestica. Nu stii, esti prost, esti incompetent, esti bun de nimic. Trebuie sa stii, fie ca vrei sa nu, vrei sa ai valoare, trebuie sa stii, cel putin asta e propaganda.

Poti sa nu intelegi nimic din ceea ce stii, daca stii o tona de informatii si poti sa le reproduci, esti un Xerox perfect, esti bun, primesti o medalie si un birou mare si lumea vrea sa fie ca tine. Esti o enciclopedie.

Dar stiinta e complet inutila daca nu poti sa o explici cuiva astfel incat el sa o poata intelege, sa o absoarba. Ea devine utila doar cand transmiterea ei inteligibila e posibila. Da, inteligibil vine tot de la a intelege, adica inseamna ”care poseda calitatea de a putea fi inteles”. Atentie, nu doar care poate fi inteles fara sa ne intereseze daca poseda calitatea sau nu.

Ca ceva sa fie inteligibil, calitatea inteligibilitatii nu e indiferent daca apartine intrinsec obiectului sau procesului de explicatie. Pentru ca daca inteligibilitatea nu e a obiectului insusi, atunci ce te faci daca nu ai un traducator abil?

Un manual complex de fizica e usor inteligibil cand ai pe cineva care sa ti-l simplifice si sa il spuna pe limba ta, dar scoate omul din ecuatie si ia vezi daca mai intelegi ceva din el de unul singur. Nu mai pricepi nimic, e prea complex, foloseste termeni compusi sau complicati. Deci nu e acelasi lucru daca inteligibilitatea e a obiectului insusi sau nu.

Asta e un exemplu de intelegere. Ce am facut aici e un proces de intelegere. Odata parcurs, cercul de intelegere este complet. Dar intelegerea nu vine din procesul logic, ci mai degraba din calatoria insusi. Sigur ca aceasta calatorie a fost pe coridoarele logicii, asa cum multe sunt, pentru ca logica e ca o autostrada. Dar si daca n-ar fi fost o calatorie logica, intelegerea tot ar fi fost posibila.

Stiinta fara logica nu prea se poate. Stiinta e dependenta de logica. Nu poti sa sti fara sa faci uz de minte, de logica. Dar poti intelege multe fara macar ca logica sa fie implicata. Ea poate interveni dupa spre a iti spune de ce ceea ce ai inteles este sanatos si din punct de vedere logic, dar ce, crezi ca daca ai inteles ceva si logica vine mai apoi sa infirme intelegerea ta, inseamna ca intelegerea ta e falsa?

Stii bine cand ai inteles ceva ca odata inteles, odata patruns acel lucru, orice argument logic cum ca intelegerea ta ar fi falsa sau invalida te face cel mult sa razi. Logica poate contesta ce stii, dar nu poate niciodata invalida ce intelegi.

Autoritatea logicii este intr-adevar o autoritate externa puternica. Dar ea nu are absolut nici un fel de autoritate interna, nu iti poate spune ce e adevarat si ce nu. Logica nu este criteriul adevarului. Stiinta nu este si nu a fost niciodata criteriul adevarului. Stiinta doar MASOARA. Stiinta masoara adevarul, odata ce el a fost determinat. Dar e doar atat, un om in halat si instrumentele lui complexe de analiza si masurare.

Si desi mult mai putin „inteligenta”, autoritatea interna a intelegerii este singura care poate determina care este acel adevar ce poate fi mai apoi masurat de catre logica, de catre minte.

Pentru cei care stiu un pic de Human Design, asta e diferenta intre a avea un centru Ajna definit si a avea centrul Emotional al Plexului Solar definit. Ajna e cea care STIE, si e o obsesie generalizata la nivel de societate ca toti ar trebui sa STIM. Dar a sti nu inseamna decat a putea masura. Atat, inseamna a avea o ruleta, un compas, un raportor. Doar atat. Stiinta nu iti va putea spune NICIODATA ce decizie sa iei.

Daca incepi sa iei decizii bazate pe ce iti spune autoritatea externa a stiintei, ai incurcat-o!

Toata lumea vrea sa stie de parca a sti e sfantul graal, de parca daca ai sti multe si marunte ai detine adevarul, gata, e al tau, si tot ce zici tu e litera de lege pentru altii. O doamne, in goana noastra dupa a fi si noi recunoscuti de altii si a simti si noi ca avem ceva special, valoros si bun de oferit celorlalti, ne-am gandit cu disperare ca singurul fel in care am putea vreodata sa ne simtim valorosi si speciali pentru ceilalti e SA STIM ce spunem, sa fim SIGURI si de neinduplecat in parerile si opiniile noastre.

Si asta a facut nu doar probleme, dar RAVAGII la nivel de societate, dar mai rau, de relatii. Oameni buni, frumosi si iubitori au ajuns sa se manance unul pe celalalt si sa se invenineze pentru ca au dispute pe crezuri, valori si ceea ce STIU. Oameni care altfel ar trai fericiti ajung sa se dusmaneasca pentru niste amarate de credinte. In loc sa isi aminteasca acest lucru simplu. A sti inseamna doar atat, a sti. A putea sa masori. Nu inseamna nicidecum ca esti in vreo postura sa iei vreo decizie cu ceea ce sti.

O doamne, imi vine sa plang de cat de putini oameni inteleg asta si o aplica. Imediat cum stiu, gata, iau o decizie si fac ceva ca urmare a acelei decizii. Apropo, nu e o decizie pana nu faci ceva. Degeaba de exemplu ai decis sa scrii un articol care se cheama „Intre a sti si a intelege” daca nu treci efectiv sa il scrii. Aia nu e o decizie, nu inca.

De stiut poti sa stii foarte repede. Iei, masori, verifici consistenta logica si gata, stii. E ca si cum ai lua un covrig de la covrigarie. Dar stim imediat ca stiinta nu tine de foame. E ca si cum ai spune ca vrei sa traiesti o viata sanatoasa mancand sanatos, dar tu mananci numai  covrigi, chipsuri si alte prostii.

E foarte ok sa stii, sunt PRO STIINTA. La naiba, Craiovean sunt si salta si inima mea cand strigam uneori „Stiin-ta, nu uita, Ne-ai promis victoria!”. Dar e complet inutila toata stiinta mea, a ta si a oricui daca ea nu serveste drept sol fertil pentru intelegere. Imi place sa fiu la curent cu noile descoperiri in stiinta, pentru ca ele sunt materia prima care se transforma in intelegere.

Ok, stim si noi ca lemnul se transforma in mobila intr-o fabrica de mobila. Deci stiinta se transforma in intelegere. Ok, am inteles asta, deci ne trebuie musai stiinta. Dar, cat de multa stiinta ne trebuie si care e fabrica noastra de intelegere.

Pe cine putem sa ne bazam pentru intelegere?

Oh, asta e o intrebare excelenta, o iubesc. Pe cine putem sa ne bazam pentru intelegere? Raspunsul nu e deloc simplu, dar poate fi dat intr-o maniera simplificata. Pe scurt, raspunsul ar fi PENTRU INTELEGERE POTI SA TE BAZEZI DOAR PE TINE. Dar acel „Tine” e cam vag, cam abstract.

Pentru intelegere poti sa te bazezi pe:

  • Investigatia ta

  • Intelepciunea altora

Atentie, nu pe STIINTA altora, asa cum multi dintre noi fac, ci pe intelepciunea lor. Dar factorul primar, 85% din tot procesul de ajungere la intelegere este investigatia ta.

Cu alte cuvinte, da, exista ajutor pe care il poti primi de la ceilalti, dar mai degraba sub forma intrebarilor investigative sau a unor schimbari de perspectiva care iti parvin prin ei, dar toate acele indicii vor fi absolut nule daca tu nu mergi mai departe si nu cauti oricum de unul singur.

Procesul de intelegere este un proces intern si individual. Intelegerea ta e PENTRU TINE. Ea se poate transforma in intelepciune pe care sa o pui in serviciul celorlalti, ca sa le serveasca si lor, dar intelepciunea ta e parte din procesul lor de investigatie. Fara acel proces, intreaga ta intelepciune nu le serveste la nimic.

Poti sta langa cel mai intelept om de pe planeta, daca tu nu esti intr-un proces nu de cautare, atentie, ci de introspectie, de investigatie, de sondare a adevaratei naturi a ta si a lumii, acel imens rezervor de intelepciune pe care il ai la dispozitie va avea o valoare nula pentru tine. E ca si cum ai avea un cufar cu aur in desert unde nu poti sa cumperi nimic.

Fabrica de intelegere pe care o avem noi oamenii sunt emotiile noastre, sistemul nostru emotional. Atentie, doar pentru ca poti simti emotii, nu inseamna ca el si functioneaza cum trebuie, inseamna doar ca ai capacitatea de a simti emotii, ale tale sau ale altora.

E o linie extrem de fina pe care o parcurg aici si stiu ca exista o mare probabilitate sa se arunce cu pietre in mine pentru ce urmeaza sa spun, pentru ca va suna fatalist sau poate arogant. Dar daca nu sunt corect in ceea ce afirm, mai bine nu scriu deloc, pentru ca daca nu as spune asta, chiar risc sa fac mai mult rau decat bine.

Cu totii ne dorim sa avem intelegere si deci sa putem deveni INTELEPTI. Ne visam cu totii siguri pe noi insine si pe ceea ce stim. Dar nu ne visam doar atoate stiutori, ci si a toate intelegatori. E un joc macabru de teatru pe care il jucam cu totii.

Cu totii pretindem ca stim ce spunem si ca intelegem in profunzime ce spunem si ca ce spunem si ce credem si ce simtim este ADEVARUL, macar adevarul nostru individual daca nu colectiv. Si avem si pretentia ca orice adevar individual am avea in acel moment, acel adevar va fi adevarat si peste 30 de minute sau 2 ore.

Dar INTEGEREA si ADEVARUL nu sunt pentru oricine. Exista aproximativ 50% din populatia globului care are posibilitatea de a intelege unele lucruri si restul de 50% nu au aceasta posibilitate.

Cred ca stiu ce o sa ziceti acum. Stiu ce risc imi asum facand aceasta afirmatie.

  • „Da de unde STII tu?”

  • „Cum pot fi eu sigur ca tu nu MINTI?”

  • „De unde stiu ca nu e doar opinia ta pe care o faci sa sune ca si cum le-ai sti tu pe toate pentru ca vrei atentie?”

  • „Nu e un pic cam fatalist ce zici? Adica e posibil ca eu sa nu inteleg nimic pe lumea asta? Adica ma faci prost asa pe fata si tu esti destept?”

  • „Da cine esti ma tu ca sa zici toate astea, oi fi vreun fel de mistic, de profet, de guru care le stie el pe toate si daca nu il credem o sa ne trazneasca un bolovan din cer?”

  • „Da eu cum stiu in care categorie sunt? Sunt intre cei care pot intelege sau intre cei care nu pot?”

Sa ne fie clar. Ce am zis acum, ca intelegerea nu e pentru oricine, nu pretind in nici un fel ca este ADEVARUL. E doar o tema de contemplatie. Am ajuns sa cred asta dupa ce am studiat principiile pe care se bazeaza ce se numeste Human Design, am contemplat pentru mine ce inseamna acele principii in viata mea si sunt rezultatele la care am ajuns eu pana in acest moment. Nu pretind ca este adevarul sau ca eu as fi vreo autoritate sau vreun Guru. Nu vreau sa creez o religie si nu predic nimic. Aceasta afirmatie ar putea fi la fel de bine falsa cat ar putea fi si adevarata, eu stiu doar ca pentru moment, pe baza introspectiei mele, am ajuns sa vad veridicitatea si utilitatea ei.

Ce inseamna asta bun pentru noi este ca daca stim ca nu suntem din categoria de oameni care sunt proiectati sa inteleaga lucruri, nu are rost sa ne mai batem capul pretinzand ca intelegem lucruri. Putem deveni umili si smeriti, acceptand ca suntem la fel de grozabi ca cei care le stiu pe toate sau ca cei care le inteleg pe toate desi nu stim nimic si nu intelegem nimic.

Sunt oameni care nu stiu mare lucru si cu siguranta inteleg inca si mai putine, care totusi sunt printre cei mai de succes oameni. Asta asa ca sa demitizam ideea conform careia a sti sau a intelege te face cumva mai bun, mai special sau te pune pe vreo treapta superioara fata de altii.

Daca esti cumva cineva care se crede buricul pamantului pentru ca stie multe lucruri si intelege destule, sa vezi ce o sa radem cu totii cand o sa ne trezim ca cineva cu 3 clase, care nu are nici prea multe cunostiinta si nici prea multa intelegere , inzestrat doar cu principii de baza de bun simt despre cum sa fii om in lume o sa ne dea clasa amandurora si o sa ne uitam la el cu admiratie si respect recunoscand „Uite nene ca nu trebuie sa ai un doctorat si sa fii filozof ca sa ai succes in viata. Uite ca se poate si cu 4 clase.”

E o intelepciune subtila dar extrem de actuala care spune „Prost sa fii, noroc ca esti!”. Radem noi, radem de altii ca sunt prosti si ne credem superiori ca suntem destepti. Si e posibil sa fie adevarat ca ei sunt prosti si noi suntem destepti, se prea poate. Dar n-o fi fost vreodata cand a fost adevarat sa ti se zica „Oi fi eu prost, dar prostul asta iti  da de mancare, are grija de camasile tale, de inima ta, de casa ta, asa ca cine-i prostul acum? Eu ca sunt  prost sau tu ca pentru toata desteptaciunea ta ai uitat sa fii om?”

Asa ca daca suntem Destepti si le stim pe toate, ok, super! Sper sa recunoasca si altii asta despre tine si sa te invite sa iti folosesti desteptaciunea ca sa le masori si lor viata. Daca esti dintre cei care intelege sau vrea sa inteleaga lucruri, excelent! Sunt pro intelegere! Du-te si devino filozof, investigheaza, cerceteaza, intra in profunzimea emotiilor tale si da-le timp ca sa ajungi la chintesenta intelegerii si apoi ma rog pentru tine sa te invite cineva sa iti impartasesti intelepciunea ta cu ei spre a le servi propriei intelegeri.

Dar daca nu esti nici stiutor si nici intelegator, nu crede suflet frumos ca nu esti la fel de bun ca cei care le stiu pe toate si sunt intelepti ca Buddha. Sunt aici ca sa iti spun ca esti poate cel mai  valoros

dintre noi toti. Avem nevoie de tine ca sa ne arati ce inseamna sa traiesti natural, fara presiunea de a sti, fara nevoia de a intelege, fara experiente mistice, fara revelatii si epifanii, fara complicatii emotionale sau dileme logice.

Intelege, te rog ca viata ta e o binecuvantare atat pentru tine cat si pentru cei care te cunosc. Intelege te rog ca toti desteptii aia si toti misticii aia intelegatori vor doar sa fie ca tine. Vor doar sa se relaxeze si sa nu-si bata capul cu noi teorii sau cu noi revelatii.

Ignoranta e o binecuvantare. O stim si pe asta. Dar ignoranta nu mai e deloc binecuvantare daca iti doresti sa nu fii ignorant. Vei alerga tot timpul dupa a sti, vei alerga dupa a intelege, cand de fapt avem nevoie de tine ca sa ne inveti cum e sa nu mai alergi dupa nimic, sa fii. Sa fii pur si simplu. Atat de simplu de zis dar atat de greu de facut.

Sper din tot sufletul ca oamenii care nu stiu multe sau care nu inteleg multe sa nu mai simta stigmatul asupra lor. Sunt si ei membri de onoare ai societatii. Sunt si ei de valoare. Nu trebuie sa fim toti destepti, e foarte ok sa fii neinteligent.

Nu trebuie toti sa fim mistici si poeti. Nu trebuie toti sa fim intelegatori. Si chiar si cel mai intelept dintre intelepti nu are cum sa ajunga intelept pana nu se poate bucura in tihna de propria lui prostie si de propria lui lipsa de intelegere.

Lansez un apel catre oricine citeste aceste randuri. Un apel sa valorizam fiecare fiinta umana ce ne iese in cale. De-o fi prost sau destept. De-o fi sarlatan sau model de urmat in viata. De-o fi bun sau rau. De-o fi mistic sau obisnuit. Cu totii sunt de valoare, cu totii sunt speciali, cu totii sunt grozavi. Inclusiv tu.

Daca esti prost, FII PROST. Nu mai incerca sa fii destept, n-are rost.

Si daca esti destept, FII DESTEPT, n-are rost sa iti ascunzi desteptaciunea.

Daca nu intelegi lucruri si emotiile nu prea sunt domeniul tau de interes, nu mai incerca sa fii mistic si intelegator, fii NE-INTELEPT, nu fa pe filozoful

Dar daca simti ca ai darul intelegerii si te intereseaza cele mistice, cele sfinte, sau filosofia atunci FII MISTIC, FII FILOZOF. Si nu lasa pe nimeni care-ti spune ca faci pe filozoful sa te faca sa te simti un sarlatan. Esti cine esti!

Oricine ai fi, fi cine esti si fi multumit. Si daca cumva esti destept, e ok sa cauti sa stii cat mai multe si sa cauti sa fii si mai destept. Daca esti intelept, e ok sa incerci sa dobandesti cat mai multa intelepciune, ca sa ii poti servi pe ceilalti mai bine.

Atat de multe autoritati mentale false am avut, incat nu ii mai crede lumea nici pe cei adevarati.

Atat de multi falsi filozofi si profeti am avut, incat nu mai are credinta lumea nici in cei adevarati.

Si se trezesc in fiecare zi savanti care n-au nici o treaba cu mintea si profeti ori filozofi care n-au de-a face cu misticul si cu intelepciunea. Te rog, daca stii ca nu esti, NU FI. Dar daca stii ca esti si te-ai ascuns toata viata, HAI LA RAMPA! Avem nevoie de toti, filozofi si ne-filozofi. Savanti si ne-savanti. Genii si idioti. Nu e vreunul mai bun sau mai rau. Suntem doar noi.

Si noi, draga suflete, care ai avut atata diligenta si rabdare sa citesti pana aici, noi cu totii suntem vocea iubirii in viata. Fiecare cu vocea noastra, NOI SUNTEM LOVE IN LIFE!