Povesti, Jocuri si Filosofie

 

SocratesDatorez ceea ce sunt in mare masura oamenilor care mi-au servit drept modele in viata mea. Dar cu exceptia lor, am 3 mari secrete care m-au ajutat sa dezvolt caracterul si sa culeg rezultatele pe care le am acum. Pentru cei care nu ma cunosc inca, ele sunt:

  • Jocurile
  • Povestile
  • Filosofia

Discovery Chanel, Cartoon Network si Jocuri

Am crescut si eu atat la oras, cat si la tara, m-am jucat si eu in fata blocului, am jucat si eu Ratele si Vanatorii, Tara tara vrem ostasi, am dat si cu sapa si am sapat gropi cu cazmaua, dar de la o varsta in colo, discutiile din fata blocului despre carui baiat ii mai place de care fata, ce masina vrem sa ne luam sau cat de smecher este X ca a batut pe Y au inceput sa ma lase rece. Ma uitam in continuare  la desene animate, si in locul orelor petrecute in fata blocului cu copiii de-o varsta cu mine, ma uitam pe Discovery Chanel la documentare despre civilizatii disparute si extraterestri, vedeam desene animate pe Cartoon Network sau luam contact cu lumea jocurilor de strategie si management strategic precum seria Civilization a lui Sid Meyer sau celebra serie Heroes of Might and Magic.

Heroes-III-of-Might-and-Magic-1-icon

Beneficii suplimentare

Lectiile de istorie le-am invatat jucand Age of Empires, despre cultura imperiului Roman dar si abilitatile de management si amenajare teritoriala a unui oras am invatat Caesar 3 si fantezia imi era hranita de povestile jocurilor de strategie precum Starcraft in care Pamantenii erau parte al unui conflict intergalactic cot la cot cu o rasa de entitati biologice superioare si o alta rasa de extraterestri care aveau capacitati sporite de tehnologie si comunicare telepatica.

JimRaynor

Vocabularul meu si cunostiintele de limba engleza au explodat si imaginatia era in extaz. Primise tot felul de informatii delicioase pe care le putea folosi ca pe cuburile de la Lego. Pe masura ce povestile si jocurile evoluau, pattern-uri incepeau sa apara. Variatiuni pe aceeasi tema, sau scenarii asemanatoare cu actori noi. Am devenit rapid un infovor. Jocurile imi permiteau sa fiu parte la povestile mele favorite, sa am controlul asupra povestii. Brusc, nu mai eram un cititor pasiv al imaginatiei unui autor, ci un actor activ care scria povestea pe masura ce inainta.

Jocurile SPORESC socializarea

LAN-party

Partea cea mai frumoasa era totusi cand puteai impartasi experienta ta cu colegii de clasa, si cand comparai cum jucarea jocului X te-a ajutat sa devii mai bun si sa iei o nota mai mare la vreo materie. La Limba Română se vedea cel mai  bine. Cu siguranta compunerile mele au devenit mai creative, mai inovatoare si abilitatea de a intra in mintea si in pielea personajelor a crescut simtitor.

Pentru mine a fost fascinant cat de multa filosofie, stiinta, management si alte aptitudini concrete pe care le-am aplicat cu rezultate utile in viata de zi cu zi am dobandit citind povesti dar mai ales urmarind povestile din jocurile pe care le-am jucat. Daca nimic altceva, macar mi-au sporit imaginatia, intuitia, empatia, abilitatile teatrale si cu siguranta intelegerea caracterelor celorlalti si a ansamblului lumii. Am gasit in jocuri sisteme complexe dar clare, inteligibile si deloc complicate pe care le puteam adapta la nevoile concrete ale vietii de zi cu zi.

“Ai facut psihologia?” “Nu, m-am jucat!”

Gandalf_the_White_returns

Cei care ma cunosc ma intreaba adesea “Tu ai facut cumva psihologia? Ca stii atat de multe si te pricepi atat de bine sa citesti oamenii!” eu le raspund cu mult drag “Nu, doar m-am jucat”. Creierul invata si creeaza folosindu-se de imagini, de joaca si de povesti. Intreg sistemul nostru filozofic este un sistem de jocuri si povesti.

Sigur, fiecare jucam pe parcursul unei zile mai multe caractere, uneori jucam in mai multe povesti, fiecare cu intriga, punctul culminant si deznodamantul propriu. Fiecare are jocurile proprii, povestile proprii, coloanele sonore proprii. Tu ce jocuri joci? In ce povesti joci? Ce fel de caracter esti? Care sunt aventutile tale? Cine iti sunt prieteni si care iti sunt dusmanii?

Va urma

Ramai alaturi de Love in Life si iti voi povesti in alte postari ce am invatat in ani buni de zile de povesti, jocuri si filosofie. Poate vom afla ca suntem parte din aceeasi poveste, o poveste epica a iubirii in diferite forme si prin diferiti ochi, care iti zambeste inapoi special TIE, de fiecare data noua, de fiecare data altfel.

Pana data viitoare, Iubeste si Zambeste din Inima!