Puterea Masculina si Puterea Feminina – Care este a ta?

 

 

Cu totii avem nevoie sa ne simtim puternici, capabili, ca avem macar un oarecare control asupra destinului nostru. In numele puterii se dau multe batalii: in interiorul nostru, la munca, in familie sau in cuplu.

Ce nu ni se spune, cu siguranta nu la scoala si probabil nici acasa este ca puterea nu este de un singur fel si nu arata la fel pentru toti. Sigur, putem concepe o multitudine de definitii si explicatii la intrebarea „Ce este si cum arata puterea?” Dar de dragul simplitatii, haideti astazi sa ne gandim la doua tipuri mari de putere:

  • Puterea Masculina
  • Puterea Feminina

Pamantul este lumea dualitatii: zi – noapte, viata – moarte, bun – rau, masculin – feminin, etc. Oricat am vrea, nu avem cum sa scapam de aceasta dualitate. Orice ar exista, exista in lume si opusul sau.

Astfel, si cand vorbim despre puterea masculina si feminina, vorbim despre doua puteri opuse, dar complementare.

 

PUTEREA MASCULINA

Este cea pe care o cunoastem probabil cel mai bine, intrucat prin natura ei, energia masculina este cea „vizibila” dintre cele doua. Puterea Masculina este atat competenta, cat si competitiva, este bataioasa, nu fuge niciodata din fata unei provocari. Dimpotriva chiar, energia masculina este cea care chiar va crea un conflict ca sa obtina ceea ce isi doreste.

Energia masculina, si puterea pe care ea o poarta nu este emotionala si nici nu prea este interesata de emotii, in special nu prea este interesata de emotiile altora. Energia masculina este focalizata, ca o unda laser. Nu ii place sa se disipeze, sa se dilueze, sau sa se „piarda pe parcurs sau in 1000 de directii”.

Energia masculina este asemenea unei erectii: este tare, dura, aspra, autoritara, impunatoare, hotarata, darza, de neinduplecat. Energia si puterea masculina nu este „ascultatoare” sau „blanda”. Sigur, dezvoltand si celalalt pol al nostru, cel feminin, dezvoltam si aceste calitati in noi, insa ele sunt specifice mai degraba energiei si puterii feminine, nu cele masculine.

Fiecare dintre noi avem ambii poli, insa prin socializarea de gen suntem incurajati puternic sa dezvoltam unul din cei doi poli, insa nu intotdeauna cel ce apartine sexului nostru.

Oricum ar fi, energia masculina nu este cea cu care „ii ascultam” pe ceilalti. Energia masculina nu este aici pentru a fi ascultatoare. Este aici pentru a fi ascultata si este complementata de minune de energia feminina care este aici intr-adevar pentru a asculta si primi in interiorul sau darurile pe care energia masculina le aduce.

Energia Masculina – Energia Autoritatii

Energia masculina este aici pentru a conduce, pentru a fi nu doar autoritara, dar pentru a fi Autoritatea, daca se poate Singura Autoritate.

Acest aspect este unul bine cunoscut dar putin acceptat. Energia masculina este aici nu pentru a fi supusa, ci pentru a supune. Asta ii face pe multi sa se simta foarte neconfortabil in prezenta persoanelor care emit o puternica energie masculina, in special daca propria polaritate tinde tot spre masculin.

Atentie, cand vorbesc de „energie masculina” sau de „putere masculina”, nu vorbesc exclusiv sau in principal de barbati, iar cand vorbesc de energie feminina sau putere feminina, nu vorbesc exclusiv sau in principal de femei.

Oricare dintre noi putem manifesta oricare pol, sau ii putem manifesta chiar pe amandoi, ori pe rand, ori combinati intr-unul singur.

Totusi, in ceea ce priveste puterea si energia masculina in forma ei pura, nu vorbim despre o energie receptiva. Ne plac persoanele receptive, si avem nevoie ca altii sa fie receptivi la noi, avem nevoie de acea contra-parte feminina pentru ceea ce este masculin, emisiv, solar in noi. Dar partea masculina pura din oricare din noi nu este aici pentru a receptiona nimic.

 

Energia Masculina – Forta Creativa

Energia masculina este forta noastra creativa pura. Energia masculina este aici pentru a crea ceva din nimic. Bine, nu este chiar din nimic. Este nevoie de sacrificii, de truda, de efort, de cultivarea de competente si apoi de aplicarea diligenta a acelor competente pentru a crea ceva. Exista un pret pentru a fi Creator, dar si recompensa este pe masura.

In momentul cand creezi, sacrifici o parte din forta ta vitala pentru a o transmite creatiei tale. Tu esti cel care ii da viata. Poate fi munca pe care o depui la locul de munca, o masa pe care o gatesti pentru a o oferi celui pe care il iubesti sau familiei tale, sacrifici timpul tau, energia ta, forta ta vitala pana la urma pentru a creea ceea ce creezi.

Chiar si cuvintele pe care le scrii sau le spui, chiar si efortul de a-ti pune inima in cuvinte si de a alege cele mai potrivite cuvinte pentru a exprima ceea ce gandesti sau simti, toate acestea si nu numai sunt acte de creatie, sunt munca energiei masculine.

Energia masculina nu se teme nici de efort si nici de confruntare. Aceasta energie nu ii cere vietii sa fie prietenoasa, binevoitoare, cooperanta sau „draguta” cu ei. Nu este o energie care sa ceara favoruri nici vietii nici nimanui. Ceea ce impune totusi este respect si supunere.

PUTEREA MASCULINA – Munca altruista in folosul celorlalti

Energia masculina este aici pentru a munci in folosul celorlalti, iar pentru aceasta munca altruista depusa nu doar in propriul beneficiu, ci in beneficiul tuturor ea primeste recunostiinta, incredere si supunere.

Partea adesea prost inteleasa la ideea ca „energia masculina impune respect si supunere” este ca cei care detin o mare cantitate din acest fel de energie insista ca oricat de egoiste le-ar fi motivele, ei tot merita sa primeasca respectul si supunerea cuvenita, doar pentru ca au mult tupeu si multa energie masculina.

Da, fara indoiala energia masculina este asertiva, tupeista, chiar dominatoare. Dar cand aceasta energie este toate aceste lucruri insa fara un scop nobil si altruist, atunci ea isi pierde orice fel de putere.

Regula numarul 1 in ce priveste energia masculina, cel putin din punctul meu de vedere este ca

ENERGIA MASCULINA ESTE CU ADEVARAT PUTERNICA SI DEMNA DE RESPECT DOAR ATUNCI CAND II SERVESTE SI PE ALTII, NU DOAR PE SINE

Asta nu inseamna ca energia masculina ar trebui sa uite complet de sine sau sa se neglijeze, nici pe departe. Nu inseamna nici macar ca energia masculina sa nu aiba pic de egoism ca motivatie. Inseamna doar ca scopul universal al energiei masculine este sa serveasca nu doar propriile interese, ci si interesele altora.

Doar atunci energia masculina capata cu adevarat putere, cand motivatiile pur personale si egoiste, care pot forma baza motivatiei energiei masculine nu sunt singurele motivatii.

Nu e nevoie sa renunti la Egoism

E ok, fie ca esti barbat sau femeie, daca simti ca in principal energia masculina este cea care te caracterizeaza, nu spune nimeni ca ar trebui sa renunti la placerile tale pur personale. Asta cel mai probabil ar distruge intreaga baza a motivatiei si ar taia accesul la sura energiei careia ii esti custode.

Dar pe langa ceea ce faci pur pentru tine, energia care mai ramane este cel mai bine folosita punand-o altruist in serviciul celor ce ar putea beneficia de pe urma muncii pe care ea o depune. Da, asta inseamna ca tu muncesti si altii beneficiaza in mod direct si gratuit de pe urma muncii tale.

Insa tu decizi in sprijinul cui vrei sa iti canalizezi puterea de munca, abilitatea de a rezolva probleme sau de a creea lucruri utile sau momente frumoase. Nimeni nu e stapan pe forta ta vitala, nimeni nu s-a nascut cu drepturi peste munca si stradania ta, tu si doar tu decizi pe cine vei vrea sa servesti cu energia ta.

A fi altruist nu inseamna a fi supus. Inseamna a fi complet stapan pe situatie, a fi singura autoritate creativa, insa a pune acea putere creativa pe care energia masculina o are sa munceasca si in favoarea unei alte persoane, care tu decizi ca „merita efortul”

Energia masculina este aici pentru a depune efort, pentru a-si cultiva competentele si a le aplica pana la o dulce epuizare. Este aici pentru a lua viata si dificultatile in piept si pentru a nu fugi de marile provocari, ba dimpotriva, pentru a se lua cu ele la tranta, a le privi darz in ochi si a le birui.

Energia Masculina este aici ca sa Castige!

Unde e greu, acolo energia masculina este chemata si acolo isi va castiga cele mai mari victorii.

Da, energia masculina este aici sa castige, DE FIECARE DATA.

Insa cum face acest lucru este uneori contra-intuitiv. Nu batand cu pumnul in masa si urland cat te tin plamanii „Pe mine sa ma respecti” sau „Cu mine sa nu te porti asa!”. Ci facand ce face energia masculina mai bine: CREAND. Creand lucruri practice sau frumoase, uitandu-te cui ii e greu si sarind sa dai o mana de ajutor, ducand pe umerii tai fara sa cartesti (prea mult) poveri care pentru altii sunt prea grele.

Asta este gloria energiei masculine si asta este puterea ei: sa duca ceea ce putini pot duce, sa continue unde altii se dau batuti si dau bir cu fugitii, sa razbeasca intr-un final, chiar daca dupa multe batalii acolo unde altii au fost infranti.

Cand scopul catre care energia masculina din oricare dintre noi se focalizeaza este unul altruist, inalt, nobil, atunci victoria este asigurata, caci chiar daca scopul nu va fi atins, directia este buna.

Partea (mai) intunecata a energiei masculine

Energia masculina este mandra si nu suporta sa fie contestata, poate cu usurinta sa devina orgolioasa si sa simta ca pretul just pentru toata munca, truda si tot efortul pe care il depune este ca tot ceea ce vrea i se cuvine si ca nimeni n-are voie sa carteasca in fata ei.

Dar aceea nu este adevarata fata a energiei masculine, ci mai degraba o pervertire a ei.

Energia masculina devine incontestabila, intr-adevar, dar doar atunci cand este indreptata in folosul altora. Cine ar indrazni sa conteste o forta care actioneaza in favoarea sa?

Cine in toate mintile nu ar pune mana sa ajute o astfel de forta? Sa luam un exemplu extrem de minor, dar poate intalnit uneori in casele noastre: S-a asezat ceva praf dupa cateva zile in care nu s-a mai facut curat si unul dintre membrii familiei, din proprie initiativa, fara neaparat sa fie rugat pune mana si face curat, fara a cere nimic in schimb.

Chiar daca poate a fost o zi lunga si esti obosit/a, cand iti vezi partenerul, parintele sau copilul ca pune mana si face ceva care este si in beneficiul tau, poate nu pui si tu mana, dar ai o sansa mult mai mare sa te lasi inspirat si poate macar pentru o vreme, te lasi si tu miscat catre actiune de bunul exemplu dat de celalalt.

Efortul energiei masculine poate veni si ca un raspuns afirmativ si solidar la o rugaminte, dar adesea nu va sta sa astepte o invitatie. Energia Masculina pur si simplu va lua initiativa, va vedea unde este nevoie de efortul sau, de competentele sale si va pune mana sa faca, sa aduca utilitatea pe care o poate aduce.

Generozitate si Noblete – Piloni ai energiei masculine

Generozitatea si Nobletea sunt doua dintre caracteristicile de pret ale energiei masculine. Asemeni Soarelui care sta mandru in inaltul cerului si isi imparte liber forta vitala cu noi toti, si purtatorii energiei masculine sunt niste mici sori creatori care prin efortul lor dau viata in jur si creaza un prezent si un viitor mai bun pentru toti, nu doar pentru ei insisi.

Energiei masculine nu ii este deloc ciuda ca ea sa munceasca pentru ca altii dragi sa aiba. Dimpotriva iubeste sa munceasca in favoarea altora, asta ii aduce implinire. Dar nu ii aduce doar implinire, ci si recunostiinta, respect si incredere.

Aceste energii sunt esentiale pentru ca energia masculina sa isi poata pastra puterea. Ele sunt energiile cu care energia masculina se hraneste si din nefericire, daca nu le primeste, mai devreme sau mai tarziu aceasta va deveni slaba e posibil sa inceteze pentru o vreme sau definitiv sa mai creeze si pentru altii, devenind egoista si concentrandu-se pe sine.

Exista o relatie de simbioza intre energia masculina si mediul sau. Energia masculina isi ofera de bunavoie si nesilita de nimeni truda, efortul, competentele si puterea de munca, dar are nevoie sa fie recompensata, nu doar cu bani la munca, dar si cu recunoastere, recunostiinta, respect si incredere, atat la munca, dar mai ales in celelalte zone ale vietii.

Masculinul in serviciul Femininului – O simbioza productiva

Relatia naturala dintre energia masculina, darza, virila, directa si hotarata si cea feminina este ca energia masculina depune efort, munca si truda pentru a sustine energia feminina, iar energia feminina o recompenseaza cu iubire, recunostiinta, recunoastere si respect sincer, care nu poate fi cumparat cu nici o moneda.

Cand energia masculina purtata fie de barbati fie de femei actioneaza in favoarea sau in interesul altor persoane, este aproape imposibil ca acestea sa nu remarce si sa nu fie recunoscatoare. Acea recunostiinta sincera si din toata inima este unul din putinele lucruri pe care le luam cu noi dupa moarte. In ultimele noastre momente probabil nu ne vom aminti cat am trudit ca celor dragi noua sa le fie viata mai frumoasa, mai usoara sau mai bogata, ci ne vom aminti privirile nepretuite pline de recunostiinta, cuvintele de multumesc sau lacrimile de bucurie din ochi care ne spun ca ceea ce le-am oferit nu se poate cumpara cu bani, caci le-am oferit suflet din sufletul nostru si desprinzand o farama de lumina din noi, viata lor a devenit un pic mai luminoasa.

Energia masculina si puterea ei vine cand ne-am dar noua ceea ce vroiam sa avem pentru noi insine si in mod altruist luam initiativa si ne gandim acum nu la ce vrem noi (ca asta am rezolvat deja), ci la ce vor cei dragi noua si cum ii putem servi prin competentele si efortul nostru sa obtina ce isi doresc.

Daca ti-a placut acest articol si te-ai regasit pe tine sau pe cineva cunoscut in el, sper ca iti va placea si urmatorul, care va veni peste cateva zile, care va fi continuarea acestuia si va fi despre puterea feminina care este la fel de mare, dar mai putin dezbatuta si cunoscuta decat puterea masculina.

Pana atunci iti doresc sa ai o zi implinita si traditionalul „Zambeste din Inima!”