Reia controlul asupra vietii tale

 

wondering

 

Iti poti schimba viata, spun cartile de self-help.

 

Seteaza obiective, fa actiune fii perseverent, asculta-ti maestrul interior si totul va fi bine.

Siiigur 🙂 Si la mine si alti 95 din 100 ca mine de ce n-a mers?

 

E oare viata mea atat de sub controlul meu cat mi-ar placea sa cred?

Da si nu. Exista 2 posibilitati la intrebarea aceasta, fiecare cu consecinte diferite.

  • OefenenLogoWhosincontrolS315Daca viata chiar e 100% sub controlul meu, atunci faptul ca ce sunt, ce vreau, ce doresc sau ce am acum nu imi ajunge nu e tocmai ok, pentru ca nu voi primi ajutor de nicaieri din exterior. Sunt pe cont propriu
  • Daca viata nu e 100% sub controlul meu, atunci exista o “soarta” pe care pot da vina pentru “ghinionul” meu sau pentru “norocul” altora. Asta imi permite o scuza, castig un pic de confort pentru ego, dar la sfarsitul zilei tot nu sunt cu nimic mai aproape de realizarea scopului meu.

 

Oricum ar fi, se pare ca situatia nu e tocmai roz. Fie raspunsurile exista, dar habar n-am cum sa ajung la ele, fie ele nu exista si atunci cu tot efortul meu nu am cum sa le gasesc.

Din fericire, nu intamplator am folosit cuvintele “se pare”. Lucrurile nu-s chiar atat de simple pe cat par din descrierea facuta.

Cum stau lucrurile de fapt

ship-in-storm

Da, e adevarat ce ni s-a tot spus in cartile de dezvoltare personala. Viata noastra chiar este o consecinta directa a alegerilor pe care le-am facut pana in acest moment si continuam sa le facem. Pana aici nimic nou. Ce este nou e ca aceste alegeri noi credeam ca sunt 100% sub controlul nostru constient.

Deja incep sa aud voci. “Bai, tu ce predai aici, pai nu eu decid ce decizii iau? Proprietatea nr.1 a unei decizii nu este ca eu o iau din propriul meu liber arbitru CONSTIENT?” Bun, in primul rand, eu nu predau nimic, sunt in fix aceeasi situatie binecuvantata (sau belea, cum vrei sa ii spui) ca si tine. Insa port o discutie cu tine despre ce am descoperit pana acum, ce am aflat, ce a mers si ce nu.

In al doilea rand, nu, deciziile nu le iei 100% constient, pentru ca optiunile dintre care alegi sunt rezultatul unei filtrari deosebit de eficiente facute de INCONSTIENTUL tau. Daca mergi la Carrefour nu poti alege dintre toate soiurile de lapte existente in lume. Da, ele exista undeva in lume, dar in Carrefour Orhideea sa zicem le gasesti doar pe cele selectate de ei. La fel si cu opriunile dintre care alegi tu. Ele nu sunt nicidecum toate optiunile posibile, si sistemul de filtrare nu este in mod direct sub controlul tau constient.

In realitate avem maxim 10% control direct asupra deciziilor noastre, pentru ca doar atat ar fi un maxim pe care il putem folosi constient din intreaga noastra minte. Restul de 90% este inconstient. Cu cei 10% constient dam OK-ul sau veto-ul pe optiunilor pe care inconstientul (cei 90%) le-a ales. Dar avem aproape la fel de multe sanse sa oprim o decizie pe care inconstientul nostru a luat-o cu ceva vreme inainte pentru noi cum are o barca cu vasle sa nu se scufunde intr-o tornada puternica pe mare.  

Deci sunt la mila sortii?

sunSHINEN-am zis nici asta, am zis doar ca sistemul de filtrare inconstient nu este in mod DIRECT sub controlul tau constient. E adevarat, in mod direct si imediat nu poti influenta optiunile pe care inconstientul tau ti le ofera. Dar o poti face INDIRECT! Abia aici intervine perseverenta. Abia aici intervin obiectivele. Abia aici intervine actiunea si disciplina.

Inconstientul tau are multe filtre instalate. Unele dintre ele sunt foarte bune, lasa sa treaca informatie pozitiva si o filtreaza pe cea negativa. Dar si mai multe filtre filtreaza optiunile bune si lasa doar ganduri auto-sabotoare sa treaca.

E pacat, pentru ca aceste filtre iti pot fura hrana care te-ar face sa stralucesti asa cum ti-e menirea.

Totusi exista si vesti bune. Poti face un proces extrem de simplu si la indemana oricui ca sa reiei pas cu pas controlul asupra vietii tale. Cu siguranta nu va fi un proces usor, nimic din ce este bun nu este usor. Dar va merita cu prisosinta.

Voi reveni in articolele viitoare cu detalii despre acest proces. Pana atunci, urmareste activitatile Love in Life si aminteste-ti: ZAMBESTE DIN INIMA