Transforma-ti stresul in aliat

Stress-under-a-microscope

”Dumnezeu nu-ti va da niciodata ceva ce nu poti duce.

Asa ca nu te stresa !” – Kelly Clarkson

 1. De stres nu scapi, il folosesti

Mai stii ultima data cand ai fost foarte stresat ? Eu da, pentru ca nu a fost acum asa de multa vreme. Tocmai de aceea vreau sa-ti vorbesc despre ceva ce m-a preocupat, am trait si am invatat din experienta : cum sa scapi de stres, sau mai bine zis, cum sa il alchimizezi si sa il transformi in ceva util.De stres nu scapi, ci il folosesti

Pana acum ceva vreme, mi-am tratat stresul de parca ar fi o ciuma, incercam sa scap de el cu orice pret, ca si cum daca as fi stresat as incalca vreo porunca divina care spune ”Sa nu fii stresat”. Ma gandeam sa nu ii stresez pe altii cu stresul meu, sau sa nu imi afecteze productivitatea. Ghici ce, aveam o scuza excelenta pentru procrastinare : sunt prea stresat ca sa imi planific viata, nu am nici macar puterea sa imi fac chef, sunt prea coplesit de atatea lucruri de facut.

Apoi am vazut ca oricat as fi incercat sa scap, stresul era tot acolo, poate doar su balta forma. Atunci am realizat ca nu pot scapa de el. Deci am ales solutia contraintuitiva : ”Domnule stres, daca tot vei fi in viata mea pentru totdeauna, macar sa ma folosesc de energia ta pentru chestii constructive”

 2. Stresul este o resursa

Obisnuiam sa fiu in asentimentul publicului si sa cred ca stresul este o problema, ceva ce trebuie ”rezolvat”, aruncat pe fereastra afara. Dar de cand am inceput sa incerc sa il folosesc am inteles ca l-am abordat gresit toata viata. E ca si cand ai incerca sa faci un caine sa te iubeasca batandu-l zilnic in loc sa ii aduci mancare 🙂

Apoi am inceput sa vad stresul ca o resursa. Imi aducea o focalizare pe care in absenta lui nu o aveam. Cand nu ma durea nimic, atentia imi zbura in toate partile, cand exista stress, brusc imi sporea focalizarea, ma concentram fix pe ceea ce ma stresa. Intrebarea era doar ”La ce sa folosesc aceasta focalizare si claritate?”

3. Stressul este un dar divin pentru intuitia ta

In caz ca nu stiati deja, va spun acum : ma intereseaza explicatiile, si nu doar cele rationale simple, ci cele complexe, care includ o doza sanatoasa de sistematizare si spiritualitate. Si atunci m-am intrebat : ”Care este scopul pozitiv divin al acestui stres in viata mea ?” La acest tip de intrebari eu raspund folosindu-mi logica intuitiva.

Pui intrebarea, apoi meditezi, ceri ajutor de la sinele tau superior, asculti in tacere si ceva iti va veni. Apoi pui mana si notezi pe o agenda si cand termini cu meditatia vezi incotro se indreapta toate intuitiile. Aceea e directia ta de actiune.

 

Deci : Binecuvanteaza-ti stresul, pentru ca iti este un aliat, nu un dusman, considera-l o resursa si invata sa folosesti focalizarea si determinarea pe care ti-o da in loc sa te plangi ca esti stresat, pune mana si mediteaza si nu uita foaia si pixul, sunt componente esentiale.

Pana data viitoare, Zambeste din inima si ai mai jos link-ul catre newsletter-ul Loveinlife !